U Muzeju u Beloj Crkvi otvorena izložba „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ (VIDEO)

„Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ naziv je važne izložbe koja je juče otvorena u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi i koju će zainteresovani moći da pogledaju u narednih mesec dana.

Povod za ovu izložbu jeste obeležavanje tri decenije samostalne delatnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Sve prisutne goste i publiku je pozdravio direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun.

Postavka je zapravo retrospektiva svega onoga što su stručnjaci iz Zavoda uradili u proteklih 30 godina na polju zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa tri prostorno kulturno – istorijske celine: Staro gradsko jezgro Pančeva, Staro jezgro Bele Crkve i Istorijsko jezgro Vršca, rekla je direktorka Zavoda Grozdana Milenkov.

„Izložbom su predstavljeni detalji zaštićenih celina u tri grada, pa ilustruje bogatstvo i različitost graditeljskog nasleđa u okviru jednog regiona. Ovo je jedan od najlepših načina da se susretnemo sa građanima, da predstavimo lepote sva tri gradska jezgra i da vas pozovemo da u narednim danima prodiskutujemo o tome šta znači zaštita i na koji način treba da čuvamo divnu Belu Crkvu“ – istakla je Milenkov.

Autori izložbe „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ su arhitekta – konzervator Dimitrije LJ. Marinković i arheolog Jasna Jovanov.

„Kao najkompleksnije vrste kulturnog dobra, stara gradska jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve prikazana su kroz tri specifična karakteristična arhitektonska elementa: antropomorfnu fasadnu dekoraciju, balkone i kibicfenstere“ – rekla je Jovanov.

Svetlana Karović Deranić govorila je o radionicama sa mladima i važnosti ranog involviranja mladih kako bi se odnegovali budući potencijalni stručnjaci.

Izložbu je otvorila predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

„S obzirom da je naše opredeljenje bavljenja turizmom, naše nepokretno kulturno nasleđe, naše fasade su nešto što treba da čuvamo, negujemo i ponudimo turistima. Bila sam zaista ponosna što i Bela Crkva ima šta da pokaže, što imamo dosta očuvanih fasada. Naša zajednička misija je malo šire upoznavanje građana sa zaštićenim gradskim jezgrom. Često se začudim da građani koji tu žive nisu upoznati u pogledu nivoa zaštite, šta treba uraditi, kome se obratiti, da bi se fasade na adekvatan način sačuvale i na nama Belocrkvanima je da poradimo na tome“ – rekla je Violeta Simić.

Uporedo sa izložbom objavljen je i luksuzni katalog koji je uredila Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*