Veliko interesovanje belocrkvanske publike na otvaranju izložbe Tamare Dragan (VIDEO)

Otvaranje izložbe - Tamara Dragan

Izložba radova vajarke Tamare Dragan otvorena je u Muzeju u Beloj Crkvi, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije – Muzeji za 10“.

Na izložbi pod nazivom „The stories we tell“ umetnica je belocrkvanskoj publici predstavila noviju seriju radova koji su nastajali od 2019. godine.

Tamara Dragan rođena je 1990. godine u Beloj Crkvi. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2009. godine, na odseku vajarstva, u klasi prof. Gordane Кaljalović, a master studije završava 2016. u klasi prof. Tomislava Todorovića. Učestvovala je na više grupnih izložbi, između kojih je i izložba Niš Art Fondacije „Mladost 2018“, kao i internacionalna izložba „Banatski Paviljon“, u Temišvaru. Dobitnica je nagrade Umetničke livnice „Stanišić“ za najuspešniji umetnički rad iz stručno umetničke discipline vajanje 2013. godine.

Stories we tell - Tamara Dragan

O radovima i autorki je govorio Igor Vokoun, viši kustos, direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi.

„Tamara je veoma poznata našoj publici, pre svege jer je Belocrkavnka, ali i po tome što je i 2016. godine izlagala svoja dela u galerijskom prostoru Muzeja u okviru izložbe „Identitet prostora“ baveći se staništem skulpture i odnosom prostora koji okružuje skulpturu. Serija koja je nastala nakon toga, „Surface Space“ izlagana je u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji. „Priče koje pričamo“ su radovi manjeg formata i prikazuju spoj dve celine, dva segmenta u stvaralaštvu koja su povezana. Ovo je serija radova manjih formata skloljenih u različite kompozicije, kombinacijom više radova dobijate drugačiju poruku. Kroz radove je definisan odnos teksture i površine, kao i međusobni odnos geometrijskih oblika koji u celosti definišu autorkino interesovanje u domenu staništa skulpture i njenog prostora“ – rekao je Vokoun.

Umetnica Tamara Dragan izrazila je svoje zadovoljstvo što po drugi put izlaže u svom rodnom mestu i naglasila da iz tog razloga ova izložba ima posebnu vrednost.

„Polje mog istraživanja se prethodnih godina pomeralo od sveopšteg ispitivanja prostora, kroz prizmu odnosa skulpture i posmatrača, preko sabijanja prostora forme i prelaženja sa slobodne skulpture na reljef, do trenutnog stanja stvari gde forma počinje da dobija manje dimenzije i samim tim postaje jos suptilnija u svojoj skulpturalnoj masi. Reljefi su koncipirani kao kolaži od metala. Delove metala savijam u trouglove od kojih pravim okvir rada, a unutarašnjost ispunjavam sečenim površinama koje onda uklapam i stvaram kompoziciju. Oblici koji se pojavljuju na reljefima su geometrijski, oštrih uglova, pomoću kojih pravim kompozicije na licu mesta bez prethodnih skica. Sličan postupak koristim i na radovima manjeg formata koje sklapam po principu kolaža, sagledavajući i ispitujući prostor pomoću kompozicije i osnovnih elemenata gradjenja kao što su ravnoteža, boja, tekstura, kontrast“ – napisala je autorka Tamara Dragan u katalogu koji prati izložbu.

Izložba Tamara Dragan Bela Crkva

Izložba je izazvala veliko interesovanje belocrkvanske publike, a posetioci su tokom cele večeri dolazili u Muzej gde su imali priliku da obiđu i novu stalnu postavku.

Veče je posebno oplemenio i Aleksa Furduj, učenik Tehničke škole „Sava Munćan“, izvođenjem dela klasične muzike na klaviru.

Stalna postavka - Aleksa Furduj

Radovi Tamare Dragan biće izloženi u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi do kraja juna meseca i svi posetioci ih mogu pogledati, kao i stalnu postavku u renoviranom prostoru.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*