„Kumačanje“ upisano u registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Običaj „Drugaričenje“ (Кumačanje) upisan je u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, a na predlog Кomisije za upis u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

„Kumačanje“ ili „Drugaričenje“ je običaj ritualnog sklapanja kumstva i pobratimstva/posestrimstva među decom i mladima u naseljima požarevačkog Podunavlja, severnog Stiga i južnog Banata.

U selima opštine Bela Crkva ovaj običaj tradicionalno se obeležava na Mali Uskrs ili Pobusani ponedeljak, pored reke, potoka ili bunara.

Udruženje žena „Dan i noć“ iz Vračev Gaja, uz podršku lokalne samouprave opštine Bela Crkva, ove godine oživelo je ovaj stari običaj.

U centru sela, kod bunara – česme, najpre su ispletu venčići od vrbe i cveća koji se potope u vodu. Neko od starijih drži venčić, a deca se tri puta poljube kroz njega, nakon svakog poljupca okrenu se tri puta oko sebe. Nakon toga, kroz venac razmene šarena jaja.

Kumacanje Vracev Gaj 2022

Kaže se da ovako sklopljena drugarstva ostaju za ceo život. Još je jedna simbolika ovog rituala, naime – stvara se neraskidiva veza sa prirodom, od koje čovek zapravo i zavisi.

Ovi elementi su prepoznati kao „živo nasleđe“ Srbije, koje pruža osećaj identiteta i kontinuiteta lokalnim zajedicama, koje su ih, prenošenjem sa generacije na generaciju, sačuvale do današnjih dana.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*