Akcija čišćenja i uređenja u naseljenim mestima naše opštine

ciscenje divlje deponije banatska palanka

Proteklih dana, u naseljenim mestima opštine Bela Crkva radilo se na uklanjanju divljih deponija, uređenju atarskih puteva i neasfaltiranih ulica, kao i čišćenju odvodnih kanala.

Prema rečima Šimana Irovića iz JKP “Belocrkvanski komunalac”, u svim selima naše opštine, uz pomoć mehanizacije, očišćeni su najkritičniji odvodni kanali, koji su decenijama unazad bili zapušteni, što je stvaralo velike probleme poljoprivrednicima i meštanima.

„U Kusiću smo sanirali tri velike divlje deponije, površine od oko 7 hektara. Gde god se ukazala potreba, uklonili smo divlje deponije i ovom prilikom apelovao bih na sve stanovnike opštine Bela Crkva da čuvaju svoju okolinu i da ne bacaju smeće na mestima gde je to strogo zabranjeno. Podsetio bih da su sva naseljena mesta u sistemu organizovanog odnošenja smeća, a ukoliko je u pitanju neki kabasti otpad, mogu slobodno da nas kontaktiraju, kako bi i taj otpad bio adekvatno odložen“ – dodao je Irović.

Neodgovorno ponašanje pojedinaca koji stvaraju divlje deponije, dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Padavine koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju štetne materije, čime se zagađuju i zemljište i podzemne vode. Dodatni problem je da zagađivanje tla nema isključivo lokalni karakter, nego dolazi do zagađivanja tla i podzemnih i površinskih voda na širem prostoru, a posredno i do ugrožavanja flore i faune u i na tlu. Kao dodatni problem javlja se zagađivanje zemljišta u okolini, otpadom nošenim vetrom.

Da se nove divlje deponije ne bi stvarale, potrebno je da promenimo navike i steknemo ekološku svet. Na nama je da aktivno učestvujemo u očuvanju životne sredine. Odgovornost delimo svi, iako ona nije jednaka.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*