Belocrkvanka Nevena Jovanović jedna od najboljih sportistkinja Ministarstva odbrane

Nevena Jovanović

Kapetan prve klase Nevena Jovanović, pripadnica Odreda vojne policija specijalne namene „Kobre“, jedna je od dobitnika ovogodišnjeg priznanja za doprinos jačanju ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u svetu kroz vrhunsko sportsko dostignuće.

Nevena Jovanović je u svom rodnom gradu, Beloj Crkvi, završila gimnaziju, a zatim u prvoj generaciji žena upisala Vojnu akademiju 2007. godine, smer pešadije, na kojoj je diplomirala 2011. godine. Prvu dužnost komandira voda obavljala je u Gardi od 2011. do 2013. godine, a od tada do danas je na službi u bataljonu vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Nevena Jovanović

Uz profesionalnu vojnu razvijala je i sportsku karijeru. Prilično uspešno takmičila se u atletici, orijentiringu, veslanju (na ergometru i u čamcu), nordijskom skijanju. Za Vojsku Srbije takmiči se od kako je upisala Akademiju, a do sada je osvojila veliki broj različitih medalja. Prošlogodišnja je pobednica Beogradskog maratona, a bila je prvak države u planinskom trčanju, ističe da su vojska i sport njene dve najveće ljubavi.

„Nije lako spojiti vojsku i sport, a ja sam to uspela, zahvaljujući, pre svega, svojoj fizičkoj spremosti, što je rezultiralo i uspehom. Trčim u različitim disciplinama. Beogradski maraton je bio teška trka jer se prošle godine održao juna meseca, pri letnjim temperaturama. Svaki maratonac zna da nije lako istrčati 42 kilometra i 195 metara u takvim uslovima, ali ja sam od starta krenula kao pobednica, u glavi mi je sve vreme bila ta misao i tako sam i završila na pobedničkom postolju“ – ističe Jovanović

Nevena kaže da ne zna tačan broj medelja koje je osvojila – jedan deo je kod nje u Beogradu a jedan deo u porodičnoj kući. Vojnu Akademiju je upisala jer joj je omogućila da se profesionalno bavi sportom i da radi jedan izuzetno tešak i zahtevan posao, što je za nju izazov koji je uspešno savladala.

Nevena Jovonović sa omehom na licu ruši sve predrasude pred sobom, ona ne samo da je ponos Bele Crkve nego i Vojske Srbije, jedina žena oficir u specijalnim jedinicama, koja je zlatnim slovima upisana kao pobednica 34. Beogradskog maratona.

Nevena Jovanović

1 Komentar

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*