Članovi PD „Karpati“ iz Bele Crkve po sibirskim uslovima osvojili najviši vrh juga Srbije

PD Karpati uspon Besna Kobila

Članovi Planinarskog društva „Karpati“ iz Bele Crkve učestvovali su proteklog vikenda, zajedno sa planinarima iz Pančeva, Beograda, Požarevca i drugih gradova Srbije, na zimskim usponima na planine Besna kobila i Vardenik, koje su najviše planine juga Srbije, ali i među najvišim u čitavoj Srbiji.

Uslovi na stazama su bili vrlo teški, obzirom da je visina snega bila i preko pola metra, naročito u smetovima, što je otežavalo kretanje, ali i izuzetno jak vetar sa snegom. Temperature su se kretale od -12 do -17, a subjektivni osećaj preko -20°C.

„Prvo je izveden uspon na vrh Besne kobile na 1923 metara nadmorske visine, a sledećeg dana i na najviši vrh Vardenika, Veliki Strešer, na 1876 metara. Pored mene na ovim usponima učestvovali su Snežana Bužek i Radojica Rašković. Na vrhovima je bilo kratko zadržavanje, zbog vrlo teških uslova. Sa vrhova ovih planina inače se vidi veliki deo Srbije, planine u Bugarskoj, Makedoniji, Vlasinsko jezero, ali zbog uslova, vrhovi su bili u krajnje smanjenoj vidljivosti, na svega nekoliko metara. Iako smo do sada imali više zimskih uspona na Rtanj, Suvu planinu (Trem 1810m) i druge, ovo je zbog visinske razlike i pravih „sibirskih“ uslova, jedno novo veliko iskustvo“ – kaže Uglješa Kuželka, predsednik PD „Karpati“.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*