Crveni krst Kovin obeležava Svetski dan borbe protiv side

svetski dan borbe protiv side

Crveni krst Kovin obeležiće 1. decembar – Svetski dan borbe protiv side predavanjima u srednjim školama opštine Kovin, na temu „Prevencija polno prenosivih bolesti”, sa akcentom na HIV.

Predavanja će biti održana u SSŠ „Vasa Pelagić“ Kovin od 11h (prvi i drugi razredi) i u Gimnaziji i ekonomskoj školi „Branko Radičević“, za vreme petog i šestog časa – od 16,30 do 18,10h ( prvi i drugi razredi). Takođe, u kafiću „Mašina No1“ biće održana javna akcija „ROCK AGAINST AIDS“ od 20,30h. Tom prilikom volonteri Crvenog krsta deliće liflete i 3000 kondoma, koje je kovinski Crveni krst dobio od Asocijacije „Duga“.

Svetski dan borbe protiv side se obeležava od 1988. godine. Tog dana se iskazuje podrška za ljude koji su HIV pozitivni i članove njihovih porodica. Trideset godina posle prvih slučajeva HIV-a, crvena tračica je univerzalni simbol svesti i podrške onima koji žive sa HIV-om. Ljudi ih nose tokom cele godine, a pogotovo u vreme 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, kako bi izrazili svoju zabrinutost o HIV-u i sidi i ljudima koji žive ili su okruženi njima.

U Južnobanatskom okrugu prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo od 1986.godine do danas 105 osoba je saznalo da živi sa HIV-om, obolele su 44 osobe, a umrle od AIDS-a 24 osobe.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*