Dan oslobođenja Bele Crkve u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Polaganje venaca

Bela Crkva je prvo vojvođansko mesto koje je oslobodila sovjetska vojska od fašističke okupacije, 1. Oktobra 1944. godine.

Svečanom prijemu na obeležavanju ovog značajnog datuma u istoriji naše varoši u velikoj sali opštine Bela Crkva, prisustvovali su predstavnici Ambasade Ruske federacije u Beogradu, Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a AP Vojvodine, brojnih udruženja i organizacija.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić pozdravila je sve prisutne i istakla da na današnji dan ponosito, uzdignute glave, stojimo pred grobovima naših predaka.

„Danas odajemo priznanje palim borcima i polažemo vence na spomenike koji nas podsećaju, ali i opominju. Predstavljam narod koji je svojim slobodarskim i antifašističkim opredeljenjem ušao u večnost. Posebno poštovanje i lično iskreno divljenje iskazujem velikom bratskom ruskom narodu i predstavniku Ambasade Ruske federacije u Beogradu Denisu Kruglovu koji je danas sa nama. Oprostiti, ali ne zaboraviti“ – rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Denis Kruglov, predstavnik Ambasade Ruske federacije u Beogradu zhavalio se lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva, predsedniku udruženja „Rusko-srpskog prijateljstva“ Vladimiru Kasteljanovu i SUBNORU-u opštine Bela Crkva na očuvanju zajedničke istorije srpskog i ruskog naroda.

„Bela Crkva je prvo veliko mesto koje je oslobođeno u Drugom svetskom ratu. Odavde je počela naša zajedniča akcija protiv fašističkih snaga i mi smo zajedno ostvarili veliku pobedu. Ambasada Ruske federacije uvek će podržavati očuvanje naše kulturno istorijske baštine, a preko zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa idemo dalje i gradimo naše dobre bilateralne odnose“ – rekao je Kruglov.

Počast poginulim borcima, polaganjem venaca na spomeniku Crvenoarmejcima u Ruskom parku i na spomeniku žrtvama fašizma u Gradskom parku odali su predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, predsednik Skupštine opštine Marjan Aleksić, delegacija Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Denis Kruglov, predstavnici SUBNOR-a AP Vojvodine na čelu sa predsednikom Jovom Baroševićem, članovi SUBNOR-a Vršca, Kikinde, Bele Crkve, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva, učenici i profesori Tehničke škole „Sava Munćan“ i predstavnici drugih lokalnih udruženja.

1 Komentar

  1. Prisustvovali su „članovi SUBNOR-a“ BC ? Gde su ratnici?
    Na skupu je bio samo jedan,koji čak i nije „SUBNOR-ac“. Tužno.

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*