Danas je dan osnivanja Bele Crkve

Bela Crkva

Sadašnja Bela Crkva, kao kulturni, privredni i politički centar nastala je 1717. godine. Dana 15. oktobra 1717. godine, po oslobođenju ovih prostora od Turaka, austrijski guverner Banata, Grof Mersi (Klaudije Florimund), doneo je ukaz o osnivanju grada i o početku kolonizacije, u prvom redu Nemaca. U narednim godinama grad naseljavaju Srbi iz okolnih mesta, Rumuni, zatim i Mađari, Česi i ostali.

Povodom obeležavanja tri veka postojanja Bele Crkve kao savremenog evropskog grada, 2017. godine, na inicijativu predsednika Skupštine opštine Marjana Aleksića, u Gradskom parku postavljena je bista osnivača grada, grofa Mersija, autora poznatog akademskog slikara Nenada Bračića.

Po legendi koju je Leonard Bem objavio u svojoj istoriji Bele Crkve, 1717. godine, grof Florimund Mersi se nakon izleta u klisuri zaustavio na konju i posmatrao belocrkvansku kotlinu. Tada je odlučio da osnuje nov grad koji će se nalaziti u podnožju brega. Upravno sedište se u prvoj polovini 18. veka iz Palanke seli u Belu Crkvu, čime grad dobija primat i značaj.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*