Proslava Svetog Havela u Kruščici

Proslava Svetog Havela, poznatog češkog sveca, u organizaciji Češke besede Kruščice, održana je u subotu 14. oktobra.

Važna je činjenica da je ovaj svetac obeležavan od strane čeških predaka koji su došli na ove prostore, te da se tradicija češke nacionalne zajednice na ovaj način oživljava i prenosi na mlade naraštaje.

Uz obaveznu misu u Crkvi, blagoslovljeni su plodovi koje nam priroda daruje.

Program je nastavljen u Češkom domu, uz predstavljanje rada Češke besede Kruščica u proteklih godinu dana.

Predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović zahvalio se svim gostima na dolasku i istakao značaj ove manifestacije u cilju negovanja češke kulturne baštine i očuvanja nacionalnog identiteta malobrojne češke zajednice u Srbiji.

Stanislav Havel, učitelj češkog jezika govorio je o Svetom Havelu i njegovom značaju za češku tradiciju.

Tradicija bogosluženja Svetog Havela datira iz 7. veka nove ere, kada su misionari sa Britanskih ostrva putovali u Evropu u okviru takozvanih „Irskoškotskih“ misija. Kao svetac čiji praznik pada u kasnu jesen, on daje dobre savete pred zimu, posebno zemljoradnicima. Legenda kaže da je Havel svojim rukama izgradio drvenu isposnicu, a da mu je u izgradnji pomogao medved. Dešavalo se da se prilikom gradnje isposnice, iznenada u blizini pojavi ričući medved. Havel je stao uz njega i uzeo mu jednu šapu u ruku, jer je primetio da je u nju zaboden veliki trn koji mu je zadavao bol. Izvadio ga je, sprijateljili su se i veliki i jaki medved mu je bio dobar pomagač u poslu. Kada je sagrađen skit, medved je nosio drva za grejanje. Stoga se i svetac na freskama ponekad prikazuje sa stojećim medvedom.

Članovi udruženja „Brontosaurusi“ iz Češke Republike organizovali su Brzi kviz, a od 6 takmičarskih ekipa pobedu je odnela ekipa pod nazivom „Kruščički potok“.

Druženje je nastavljeno uz muzički program koji je izveden u saradnji pripadnika češke nacionalne zajednice iz Kruščice i članova udruženja „Brontosaurusi“.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*