Danas je Svetski dan radija!

Danas se obeležava Svetski dan radija. Unesko ga je utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Slogan pod kojim se Svetski dan radija obeležava u 2021. godini je „Novi svet, novi radio“.

U godini za nama radio je odabrao značajnu ulogu u životima stanovnika cele planete. U trenutku kada se Korona virus širio svetom, radio je bio uz svoje slušaoce sve vreme, kao izbor tačnih i pravovremenih informacija. U danima karantima pružao je zabavu i pesmama asocirao na najlepša sećanja i trenutke pre početka pandemije. Godinu dana kasnije od pojave virusa Covid-19, radio je prepoznat kao jedan od najvažnijih medija, koji dvadeset četiri časa prati život savremenog čoveka, pružajući mu pravu dozu informacija, zabave i muzike.

„Dok slavimo desetu godišnjicu Svetskog dana radija, protekla godina je naglasila u kojoj meri radio, ovaj mladi medij, razvijen pre nekih 110 godina, ostaje od suštinskog značaja za naša savremena društva. Pandemija COVID-19 podsetila nas je na njegovu dodatnu vrednost, sa prisutnošću od preko 75% u zemljama u razvoju, radio ostaje najpristupačniji medij. Zbog toga je bio ključno sredstvo za naše delovanje usmereno kao odgovor na krizu. Pomogao je u spašavanju života omogućavajući prenošenje zdravstvenih uputstava, dostupnost pouzdanih informacija i borbu protiv govora mržnje. UNESCO je iskoristio ovoj potencijal tako što je  proizveo audio poruke bez honorara na 56 jezika i ponudio ih radio stanicama širom sveta kako bi se suprotstavle lažnim glasinama“ – napisala je u svojoj poruci Odri Azule, generalne direktorke UNESCO, povodom desete godišnjice Svetskog dana radija.

Od početka pandemije, radio stanice, članice RAB Srbija bile su na okupu i zajedničkim snagama su uspešno odgovorile na sve izazove koje je donelo vreme pandemije.

„U godini za nama radio je pokazao zašto je tako važan u životu savremenog čoveka. Novo vreme donosi nove navike, ali one koje su vezane za radio ostaju nepromenljive. Radio se sluša i kod kuće, i u kolima, u kancelariji, ali i u slobodno vreme. Uvek je uz nas svakog dana. Rad od kuće koji je zbog karantina  i strogih epidemioloških mera bio aktuelan u većem delu godine, doprineo je velikoj slušanosti radija. Poslednja istraživanja pokazuju da naši građani posle društvenih mreža najviše vremena provode uz radio! Uvek nam je zadovoljstvo kada znamo da smo bitan deo života naših slušalaca. Čestitam Svetski dan radija svim slušaocima radija širom sveta“ – izjavila je Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija.

Radio Bela Crkva obeležiće Svetski dan radija u ovoj godini, kada obeležava i četvrt veka svog postojanja, uz svoje slušaoce, prenoseći dobre vibracije, jer nam je sada više nego ikad potrebno zajedništvo, solidarnost, optimizam i dobro raspoloženje.

U skladu sa sloganom „Novi svet – novi radio“ u trećoj deceniji XXI veka naš radio prilagođava program savremenim tendencijama elektronskih komunikacija, zadržavajući pritom tradicionalne vrednosti i posebnu nit koja naše talase spaja sa svim ljudima otvorenog srca.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*