Izložba slika Danijele Božičković Radulović – Milanove u Beloj Crkvi

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi u ponedeljak sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba slika pod nazivom „Zagorka“ umetnice Danijele Božičković Radulović – Milanove.

Danijela je rođena u Beloj Crkvi, gde je provela detinjstvo i mladost. Posao prosvetnog radnika obavljala je u selima u Homolju, da bi nakon toga prešla u oblast kulture. Radila je godinama kao direktor Biblioteke „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi, a od 2016. godine je na istoj funkciji u biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću.

Piše i slika. Član je Udruženja likovnih umetnika Petrovac (ULUP) i Udruženja književnika Srbije. Do sada je objavila osam proznih dela i dve zbirke poezije (Zvezdane price, Imate li čudne snove, Sočno i oporo, P.S. Poverljivo, U strahu je veliki strah – roman za decu, koji je dobio međunarodnu nagradu Ana Frank, u Skoplju 2014. godine, Pod koža – izbor tekstova na makedonskom, Čipka i čokolada po kojoj je napravljena pozorišna predstava, Budi bezobrazno lepa, Čipka od čokolade, Stranac u sopstvenoj koži – roman o Milanu Mitiću, zbirku priča pod nazivom „Tango sa omčom oko vrata“, a zbirka pesama „Kartica ili keš“ iz štampe izlazi ove godine.

Dobitnica je nagrade „Carica Teodora“ u Nišu 2016. godine, dobitnica „Zlatne značke“ KPZ Srbije za 2016. godinu, nagrade „Mrgud“ u Doljevcu za 2017. godinu, kao i „Banatsko pero“ za 2017. godinu. Prevođena na italijanski i makedonski. Pobednička priča Požarevačkog nedeljnika „Reč Naroda“ za 2019. godinu. Na međunarodnom pesničkom konkursu „Miloš Vidaković“ Rudo – prva nagradu za pesmu na Vidakovićevim danima kulture i 2021. godine u Leskovcu dobila je 3. nagradu za najlepšu priču na konkursu „Vukašin Conić“ i druge.

Slikarstvom se bavi više od dve decenije. Nekoliko desetina zajedničkih izložbi na prostorima Srbije, kao i samostalne. Najčešće tehnike su pastel, ulje i akril.

Motive pronalazi u prirodnom okruženju – boja, pokret, zvuk, ljubav, sećanje, budućnost – sve je to što je inspiriše i usmerava ka stvaranju i beleženje lepote i trenutka.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*