Izložbe, poezija i latino ritmovi na Belocrkvanskom karnevalu (VIDEO)

Zoran Raskovic knjizevno vece

Četvrti dan Belocrkvanskog karnevala protekao je uz predstavljanje stvaralaštva Udruženja likovnih stvaralaca amatera Bela Crkva, književnog opusa Zorana Raškovića i latino ritmova na velikoj salsa žurki.

U galeriji ULSA otvorena je izložba pod nazivom „Pejzaži Bele Crkve“. Izložba obuhvata likovne radove članova Udruženja likovnih staralaca amatera iz Bele Crkve, a nastala je u saradnji sa lokalnom samoupravom opštine Bela Crkva i Centrom za kulturu „Bela Crkva“.

ULSA izlozba

Književni rad Belocrkvanina Zorana Raškovića predstavljen je u Narodnoj biblioteci.

U plodonosnom radu od 25 godina uživali su svi prisutni, slušajući stihove koji slave ljubav kao najuzvišeniju emociju.

Predstavljen je deo književnog opusa autora, a o svojim sanjarenjima koji su pretočeni u stihove Zoran kaže:

„Možda je promaklo da se kaže da su moji stihovi, moja sanjarenja i moja snoviđenja prevedena na romski i nemački jezik. U Austriji čak postoji jedna knjiga – „Dok sanjamo“ i tu knjigu nažalost nisam dobio zato što je štampao grad Beč, a ja sam u to vreme dolazio često u Belu Crkvu, tako da mi nije bila uručena. Ja sam čovek iz medija, 23 godine nije malo i dopisnik sam bio Radio televizije Vojvodine desetak godina. Ono što se ne zna jeste da imam još jedan rukopis knjige koji će najverovatnije zaživeti krajem godine, i sada već mogu unapred da izjavim da će ona biti promovisana na RTV-u. Sada sam došao do jednog životnog stadijuma koji se u književnosti zove refleksije, odnosno već doživljeno ili koliko života živimo zaista u ovom jednom. Želim da se zahvalim u ime svih dobronamernih Roma u Beloj Crkvi, jer, pridajući značaj meni – pridajete značaj i svim Romima koji bitišu na ovim prostorima“ – rekao je Rašković.

Književnoj večeri je prisustvovala i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović koja je naglasila koliko je bitna i značajna kultura i umetnost u izgradnji romskog identiteta.

„Veoma je važna kultura svake nacionalne zajednice pa tako i romske, bez očuvanja kulture, jezika, običaja, tradicije gubi nacionalna zajednica svoj identitet. Svakako je danas ovaj povod pisane reči, u ovom slučaju na srpskom jeziku od romskog pisca Zorana Raškovića. 25 godina je jubilej gde mogu da slobodno kažem da je on možda i jedini pisac ovde u AP Vojvodini koji toliko dugo u kontinuitetu piše i ja se iskreno nadam da će barem još 25 godina pisati. Bogata je romska kultura, tradicija običaji, pisana reč, ali moram da kažem da je malo nažalost Roma koji se bave pisanom reči na romskom jeziku. Hvala opštini Bela Crkva i predsednici opštine Violeti Simić koja prati pomno događaje svih nacionalnih manjina pa tako i romske“ – rekla je Jovanović.

Karnevalska salsa žurka održana je u Gradskom parku. Članovi plesne škole „Baila Conmigo“ zajedno sa svojim prijateljima iz cele zemlje, zagrejali su atmosferu ove večeri, uz prepoznatljive latino ritmove. Ozarenih lica plesali su uz ritmove salse, rumbe, baćate.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*