KUD „Đorđe Maletić“ nastupao na festivalu „Mi smo deca vesela“ 7. marta u Beču (VIDEO)

KUD Djordje Maletic u Becu

Kulturno umetničko društvo „Đorđe Maletić“ iz Jasenova nastupilo je na festivalu pod nazivom „Mi smo deca vesela“, koji se održao 7. marta u Beču.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva obezbedila je prevoz do Beča, a članovi KUD „Đorđe Maletić“ krenuli su na put u petak, 6. marta.

„Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi koja nam je izašla u susret i obezbedila prevoz, smeštaj nam obezbeđuje domaćin KSD „Bambi“. Predsednik udruženja „Bambi“ iz Beča Aleksandar Stanković, inače poreklom iz Jasenova, nije zaboravio svoje meštane i pozvao nas je da nastupimo na festivalu „Mi smo deca vesela“. U subotu tokom dana imaćamo kreativne radionice za decu, nakon toga nastup, a nedelju ćemo iskoristi da obiđemo znamenitosti Beča“ – rekao je Luka Rosić, predsednik KUD „Đorđe Maletić“.

Festival „Mi smo deca vesela“ okupio je osam folklornih društava, od toga šest iz Austrije i dva iz Srbije.

Predesednik KSD „Bambi“ Aleksandar Stanković otvorio je festival, zahvalio se Ambasadi Republike Srbije u Austriji na podršci i najavio da će se u narednom periodu raditi na tome da se ovaj festival, koji se održava sedmi put zaredom, nađe na listi Evropskih festivala.

KUD „Đorđe Maletić“ predstavilo se igrama i pesmom iz Raške u prvom delu festivalu, a u drugom delu, pripala im je čast da zatvore festival sa vlaškim igrama Crnorečja.

Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić rekao je da mu je srce puno i ogromno zadovoljstvo što je u dva navrata na velikoj bini gledao kako deca iz Jasenova igraju i da mu je drago na koji način KUD iz jednog malog mesta okuplja mlade ljude i na taj način doprinosi celoj lokalnoj zajednici.

„Očigledna je bezrezervna podrška koje ovo društvo dobija od lokalne samouprave opštine Bela Crkva, podrška od svojih roditelja, ali moram da kažem i vaspitanje koje im prenose njihovi nastavnici i učitelji. To mora da se ceni, pre svega kroz nagradu tim ljudima, ali i zbog činjenice da time dobijamo mlade, zdrave ljude koji šire kulturu i narodnu tradiciju, koja je jako ovde prihvaćena i od onih koji nisu Srbi i koji su ovde došli da, po sedmi put zajedno sa nama, budu gosti na Bambijevom festivalu koji se veoma uspešno organizuje“ – istakao je Rodić.

Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić, koji je bio na festivalu i pružio podršku našoj deci iz Jasenova nije krio svoje zadovoljstvo zbog njihovog uspešnog nastupa i gromoglasnog aplauza publike kojim su nagrađeni od preko hiljadu ljudi u sali.

„Ovo je zaista bio događaj za pamćenje, veoma lepa i pozitivna atmosfera i jako mi je drago što je naš KUD iz Jasenova ostavio ovako dobar utisak na publiku. Veliku zahvalnost dugujemo Aleksandru Stankoviću koji je sve ovo organizovao, a opština Bela Crkva podržala je KUD iz Jasenova i nastavićemo da podržavamo naša društva, podržavaćemo ovako lepe manifestaciji i trudićemo se da naša deca u svemu napreduju“ – rekao je Marjan Aleksić, predsednik SO Bela Crkva.

U nedelju, 8. marta, deca zajedno sa svojim pratiocima imala su priliku da posete dvorac Šenbrun i Prater, a sve vreme sa njima je bio Aleksandar Stanković od koga smo mogli da čujemo dosta interesantnih podataka o istoriji ovih znamenitosti Austrijske prestonice.

Dečiji asambl KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova prošle godine bio je prvi u Vojvodini, a prema rečima Aleksandra Stankovića, njihov uspeh i rad doveo je do toga da nastupaju i na ovom prestižnom festivalu u Beču.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*