Mikulaš obradovao učenike u Beloj Crkvi

Povodom tradicionalnog češkog praznika Mikulaš Nacionalni savet češke nacionalne manjine organizovao je svečanost za učenike osnovnih škola u Beloj Crkvi gde se izučava češki jezik sa elementima nacionalne kulture.

Prema gregorijanskom kalendaru obeležava se kao Sveti Nikola, svake godine 6. decembra. Na taj dan se u porodici neguju lepi stari običaji. Prema narodnom verovanju, Mikulaš obilazi decu i donosi im poklone. Dobroj deci donosi slatke poklone, a nestašnoj krompir, luk i orahe. Кada lancima lupa u vrata, deca treba da kleknu i pomole se. Ako se Mikulaš ne pojavi lično, u tajnosti ostavlja poklone pored čistih čizama. Zato deca treba, veče pre Mikulaša, da očiste svoje čizme. Ukućani tada oblače crvenu garderobu, koja označava radost i veselje. U pitanju je početak darovanja povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Božića. Danu Mikulaša najviše se raduju deca i trude se da zasluže slatke poklone.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine podelio je paketiće učenicima koji uče češki jezik sa elementima nacionalne kulture u OŠ “Žarko Zrenjanin” i OŠ “Dositej Obradović”.

Prigodan program – mjuzikl „Mikulaš“ pripremili su i izvešće učenici Osnovne škole „Sava Munćan“ iz Кruščice. Кoordinator je nastavnica češkog jezika Кarolina Ninku.

Tokom sledeće nedelje Mikulaš će obradovati i učenike osnovnih škola u Kruščici, Gaju i Deliblatu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*