Ministar Nedimović i sekretar Božić u poseti Dupljaji (VIDEO)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić sa predstavnicima lokalne samouprave opštine Bela Crkva obišli su gazdinstvo porodice Stojadinov u Dupljaji.

Prilikom ove posete, sa meštanima Dupljaje bilo je reči o najvažnijem problem koji ih muči, o pašnjacima koji su izdati u zakup i na koji način rešiti problem oko ispaše stoke

„Preko naše Uprave za poljoprivredno zemljište pozabavićemo se ovim problemom i lokalna samouprava opštine Bela Crkva vrlo brzo će imati odgovore na ova pitanja koja muče meštane naseljenog mesta Dupljaja. Ostala pitanja ticala su se klasičnih stvari. Razgovarali smo o subvencijama, penzijskom i invalidskom osiguranju, koje će biti cene u narednoj godini. Mi imamo budžet u sledećoj godini veći za 18 odsto, već sa prvom merom koja će krenuti od 15. decembra, za nabavku poljoprivredne mehanizacije predviđeno je 50 odsto povrata sredstava. Nakon toga, nizaće se mere jedna za drugom koje mi imamo na osnovu Zakona o poljoprivredi. Prezentovao sam i mogućnosti Zakona koji od utorka ide u raspravu u Skupštinu Srbije, a to je uvođenje E-agrara, elektronske prijave subvencija“ – rekao je Ministar Nedimović.

Ministar je zaključio i da je interesovanje poljoprivrednika u opštini Bela Crkva za subvencije jako dobro, kao i da postoji interesovanje za nabavku traktora preko Svetske banke.

Naša misija jasno ukazuje na unapređenje poljoprivrede u svakom delu pokrajine i na tome ćemo nastojati obezbeđivanjem subvencija svakom poljoprivredniku koji ima viziju razvojne agrarne politike, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

„U razgovoru sa predsedicom opštine Bela Crkva, dogovorili smo se da u narednoj godini zajednički delujemo u nekoliko projekata. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima i konkurs za uređenje atarskih puteva, pozvali smo lokalnu samoupravu da konkuriše već krajem januara meseca i pomognu poljoprivrednicima u uređenju atarskih putava. Dogovoreno je i da organizujemo zajedničke tribune i sastanke gde ćemo informisati poljoprivrednike o svim konkursnim linijama i da lokalna samouprava pomogne meštanima u pripremi dokumentacije“ – dodao je Božić.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila se Ministru Nedimoviću i Pokrajinskom sekretaru Božiću na ovoj poseti i podršci u rešavanju problema pašnjaka u selu Dupljaja.

„Na pašnjacima koji su izdati u zakup postoje salaši, a neki od njih su stari i preko stotinu godina. Za takve salaše ne postoje građevinske dozvole, radi se o objektima koji nisu legalizovani i to je jedna specifična situacija. Jednim delom imamo i problem iz razloga što se ti pašnjaci naslanjaju na zaštićeno područje. Verujem da će se ovi problemi brzo rešiti, s obzirom da trenutno na pašnjacima nema nikakvih aktivnosti u smislu potencijalnog preoravanja pašnjaka. Verujem da smo u pravom trenutku ušli u rešavanje problema, uz podršku resornog Ministarstva i Sekretarijata“ – naglasila je Simić.

Domaćinstvo Milana Stojadinova se bavi ratarstvom (pšenica, kukuruz, lucerka), obrađuju 200 jutara zemlje. Bave se i stočarstvom, trenutno imaju 100 ovaca. Redovno prate sve konkurse koje objavljuju i Ministarsto i Sekretarijat. Preko Republičkog konkursa kupili su kosačicu, prskalicu i rasturivač stajskog đubriva.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*