Muzej u Beloj Crkvi bogatiji za dva dela savremene umetnosti

Muzej Bela Crkva Akvizicije

Najčešća asocijacija kada neko pomene muzej je prošlost. Ali muzeji su daleko kompleksnije ustanove, koje se ne bave samo prošlošću već i savremenim dobom, uvek razmišnjajući o budućnosti. Uloga muzeja je da sačuva sećanje na prošlost kroz muzejske predmete i kulturna dobra, ali i da pribavi predmete sadašnjice i sačuva ih za buduće generacije. To je jedan od načina na koji se muzej stara da vreme sadašnjih generacija ostane trajno sačuvano od zaborava, ali i postane u nekoj budućnosti, prostor za proučavanje novog sloja istorije.

Promišljanje o budućnosti se najbolje ogleda u načinu i vrsti nabavke predmeta koji se odnose na savremeno doba. U nabavci predmeta – akvizicijama, koje se odnose na savremeno doba možda je najistaknutiji primer nabavljanje umetnina, produkcije savremene umetnosti za zbirku.

Savremena umetnost je ponekad prosečnom posmatraču nerazumljiva i teško shvatljiva, a najčešće zbog kompleksnosti koju nosi u sebi. Umetnost današnjice u sebi nosi, ne samo nama poznato istorijsko, istorijsko-umetničko, estetsko iskustvo u jeziku likovnosti, već i vekovima stvarano tehničko iskustvo sa materijalima. Stoga, često, delo savremene umetnosti svoju poruku prenosi u više značenjskih nivoa od onog osnovnog – prvog što posmatrač vidi i oseća posmatrajući delo; empirijskog – onog što se nalazi u podsvesti posmatrača i zasnovano je na prethodno stečenom iskustvu; simboličnog – poruke koju delo prenosi jezikom simbola i komunikacije, do spoznajnog – razumevanja ne samo poruke, ideje ili misli koju umetnik kroz svoje delo upućuje posmatraču, već i razumevanja šireg konteksta umetničkog dela. Delo savremene umetnosti kao takvo, nije umetnina sama za sebe, već kompleksan produkt generacijskog iskustva akumuliranog u svesti autora.

Likovnu zbirku Muzeja u Beloj Crkvi, između ostalog čine i dela savremene umetnosti, radovi koje je muzej dobijao na poklon od umetnika nakon održanih izložbi, pojedinačni pokloni autora, ali i povremeni otkupi umetničkih dela. Planskom nabavkom i kontinuiranom saradnjom sa umetnicima, zbirka se uvećava i njen značaj postaje sve veći unutar muzejskih krugova Srbije. Ove godine, za Likovnu zbirku muzeja u Beloj Crkvi su putem projekata finansiranih od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, otkupljena dva umetnička rada.

Marko Ladjusic U vodi

Slika „U vodi“, autora Marka Lađušića nastala je 2019. godine u okviru ciklusa „Šuma bara livada“. Do sada je izlagana na samostalnoj izložbi u Galeriji Lucida u Beogradu. Marko Lađušić je diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1995. godine, na odseku za primenjeno vajarstvo. Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu. Umetnički je direktor Кulturnog centra District Beograd, Art kluba Кocka, Кombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Balck Box na MIXER festivalu u Beogradu. Učestvovao je na brojnim međunarodnim simpozijumima u Кikindi, na Adi u Beogradu, u Jasenovu, a svoje radove je izlagao na više od deset samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Slike Marka Lađušića se nalaze u brojnim muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama, a pojedine skulpture su postavljene javnom prostoru.

Skulptura „Čovek koji nosi zvezdu“ autora Mrđana Bajića, nastala je 2020. godine kombinacijom materijala: keramika, drvo, aluminijum, mesing i bakar. Mrđan Bajić je završio osnovne i postdiplomske studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Кratohvila, 1983. godine. Od 1985. do 1990. godine, radi kao asistent na Vajarskom odesku FLU u Beogradu. Tokom devedesetih godina dobija nekoliko značajnih stipendija za studijske boravke u Parizu: Cité Internationale des Arts (1992/93), Usine ephemere (1994/95), Pollock-Кrasner Foundation Grant. Od 1997. godine, radi kao vanredni, a od 2007. godine kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1998. do 2002. godine je radio na projektu „Yugomuzej“; 2003. godine izvodi rad „Pozorišna skulptura“ u foajeu JDP u Beogradu; 2007. izlaže na Nacionalnom paviljonu Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu; u periodu od 2006 do 2019 sa Ričardom Dikonom izvodi rad „Most na kalemegdanu“; Učesnik je i selektor simpozijuma „Beli Venčac“ i smotre „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu; dobitnik je ordena „Chevalier de l’Orde des Arts et des Letters“ 2015. godine; sa Biljanom Srbljanović je dobitnik prve nagrade na konkursu za spomen obeležje Zoranu Đinđiću, 2016. godine.

Mrdjan Bajic Covek koji nosi zvezdu

Nabavkom ova dva umetnička dela, zbirka muzeja je obogaćena ne samo radovima afirmisanih umetnika, već i delima visoke estetske i kulturne vrednosti.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*