Obeležena Sveta Ana – zaštitnica belocrkvanske Rimokatoličke crkve

U belocrkvanskoj rimokatoličkoj crkvi koja je posvećena Svetoj Ani, majci Presvete Bogorodice, povodom obeležavanja crkvene slave održana je praznična misa.

Crkva Svete Ane je jedan od najreprezentativnijih objekata belocrkvanske arihtekture. Tokom 18. veka, na mestu današnje Crkve Sv. Ane, nalazila se manja crkva obojena u belo, posvećena Svetom Leopoldu.

Današnja Crkva je građena u razdoblju od 1802. do 1806. godine, u stilu srednjoevropskog klasicizma, sa elementima baroka. Gradnja crkve je završena u kasnu jesen 1806. godine, a 9. novembra iste godine, Sveta tajna je bila preneta iz stare katoličke crkve u ovu novu crkvu. Tog datuma je obavljen čin posvećenja i osvećenja i održana prva Sveta misa i propoved.

Prva crkvena slava održana je 26. jula 1807. godine i od tada neprekidno se obeležava svakog 26. jula.

„Unutrašnjost rimokatoličke Crkve Svete Ane izgleda monumentalno i veličanstveno. Spoljašnjim izgledom crkva imresionira posetioce, a atmosferu unutrašnjosti dodatno očarava osećaj mira i spokoja. Davno prohujala vremena religijskog, verskog i muzičkog života zrače iz crkve. Posetioci mogu satima da se dive unikatnim vitražima iz 1907. godine, masivnim stubovima i skulpturama Petra i Pavla donesenim iz Budimpešte, ornamentici kupole glavnog oltara, freskama austrijskih slikara kao skupocenim i retkim orguljama iz 1912. godine, čuvenog Karla Leopolda Vegenštajna iz Temišvara“ – kaže Edit Fišer, bivši animator Rimokatoličke župe u Beloj Crkvi.

Fišer je i najavila redak i značajan jubilej – 300 godina Rimokatoličke župe, koji će se obeležiti sledeće godine. Rimokatolička župa Bela Crkva osnovana je 1723. godine. Prvo je kao filijala pripadala Palanci od 1717. od 1723. godine. Crkva je o trošku države sagrađena 1739. godine, ali je izgorela 1788. godine, da bi nakon toga bila popravljena o trošku župe.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*