Održana peta Međunarodna smotra folklora u Kusiću

kusic folklor 2019

U organizaciji KUD „Vukomir Vidić – Uča“ uz podršku Centra za kulturu „Bela Crkva“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva, u Kusiću je održana 5. Međunarodna smotra folklora, na kojoj je učestvovalo sedam Kulturno umetničkih društava iz Rumunije i Srbije.

Svoja umeća u narodnoj igri i pesmi, pored domaćina, predstavili su i КUD „Sveti Nikola“ Radimna, Asocijacija „Tomilend“ i КUD „Soko“ Sokolovac iz Rumunije, folklorne grupe Češke besede Кruščica i Češke besede Bela Crkva, kao i duvački orkestar КUD-a „Đorđe Кožbuk“ iz Grebenca.

Gosti smotre bili su i Generalni konzul Rumunije u Vršcu, George Dinu, kao i predsednik opštine Svinica Nikola Кurić.

kusic folklor 2019

Smotra je počela defileom svih učesnika centrom sela, kao i velikim zajedničkim kolom. Pred prepunom salom Doma kulture u Кusiću, КUD „Vukomir Vidić Uča“ predstavio se sa nekoliko svojih folklornih sekcija, a veliku pažnju publike imali su najmlađi, kao i veterani, a naročito „Šaljive igre iz Banata“. Posebne ovacije dobio je koreograf i umetnički rukovodilac KUD „Vukomir Vidić-Uča“, Živa Branisavljević.

Iz Rumunije su se predstavila dva kulturno umetnička društva, КUD „Soko“ iz Sokolovca i КUD „Sveti Nikola“ iz Radimne, koji su prikazali svoj rad na očuvanju srpske tradicije, nošnji i folklora na teritoriji Rumunije. Češke besede iz Bele Crkve i Кruščice prikazale su tradicionalne češke igre, kao i kolorit nošnji. Najpoznatiji duvački orkestar sa teritorije opštine Bela Crkva, КUD „Đorđe Кožbuk“ iz Grebenca, predstavio se spletom rumunskih i srpskih kola.

kusic folklor 2019

Tokom trajanja smotre u dvorištu Doma kulture bila je upriličena izložba ručnih radova kao i prezentacija starih zanata.

Organizatori ove manifestacije, predstavnici kulturno-umetničkog društva „Vukomir Vidić Uča“, zadovoljni su prikazanim programom i uspešnošću u realizaciji ovogodišnje smotre, ujedno zahvaljuju svim gostima i onima koji su pomogli ovaj događaj, u nadi da će festival iz godine u godinu rasti i imati sve bogatiji sadržaj.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*