Održana treća redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva (VIDEO)

Skupstina opstine Bela Crkva 1

Na III sednici Skupštine opštine Bela Crkva održanoj 28. oktobra, kojom je predsedavao predsednik SO Marjan Aleksić, odbornici su najpre potvrdili odborničke mandate Miljani Ninić Sirovi i Zori Mikulčić, s obzirom na činjenicu da je Živica Janković podneo ostavku zbog postavljenja na funkciju pomoćnika predsednika opštine, a Negovan Petru podneo ostavku iz ličnih razloga.

Na Dnevnom redu našla se Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Bela Crkva za 2020. godinu. Predsednica opštine Violeta Simić obrazložila je razloge za donošenje prvog rebalansa budžeta naše opštine.

„Osnov za izradu ovog rebalansa je usklađivanje realnih prihoda i rashoda za prvih devet meseci 2020. godine, preraspodela pojedinih pozcija i raspored suficita iz prethodnih godina. Ključ, zbog čega je rađen rebalans jesu Dom zdravlja „Bela Crkva“, JKP „Belocrkvanski komunalac“ i sve škole na teritoriji naše opštine. Što se tiče Doma zdravlja, ovim rebalansom opredeljeno im je dodatnih 8.374.000 dinara, Komunalcu oko 9 miliona dinara. U ovih 9 miliona izvršena je preraspodela već postojećih pozicija kao i novi radovi koje smo im dodelili, sve u cilju konsolidovanja ovog preduzeća koje je trenutno u poprilično nezavidnoj poziciji. Školama je u zbiru opredeljeno dodatnih 2,5 milona dinara“ – rekla je u svom obraćanju odbornicima predsednica opštine Violeta Simić.

Skupstina opstine Bela Crkva 3

Nakon usvajanje odluke o rebalansu, odbornici su usvojili odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza za imovinu 2021. godine na teritoriji opštine Bela Crkva.

Usvojen je i predlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja opštine Bela Crkva, čije je obrazloženje dao Darko Ostojić, samostalni savetnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Odbornici su usvojili i Predlog izmena i dopuna Poslovnika o radu Skupštine opštine, nakon toga Odluku o Opštinskom veću opštine Bela Crkva, Odluku o izmenama odluke o boravišnoj taksi. Data je saglasnost na izmene i dopune Pravilnika o radu JP „Belocrkvanski vodovod i kanalizacija“ kao i Pravilnika o radu JKP „Belocrkvanski komunalac“.

Odbornici su usvojili i tri odluke iz domena civilne zaštite, kao i Rešenje o formiranju novog Štaba za vanredne situacije opštine Bela Crkva.

U okviru izbora i imenovanja odbornici su usvojili rešenje o imenovanju Šimana Irovića za novog vd direktora JKP „Belocrkvanski komunalac“. Za novog koordinatora za romska pitanja imenovan je Miloš Stojanović, a za koordinatora Kancelarije za mlade imenovan je Miljan Đurić.

Skupstina opstine Bela Crkva 2

Na sednici je bilo prisutno 32 od 33 odbornika koliko broji lokalni parlament, a sve odluke donete su jednoglasno. Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić istakao je važnost donetih odluka i zahvalio se odbornicima na konstruktivnom i efikasnom radu.

„Danas smo imali možda jedan od najlepših dana u radu SO Bela Crkva, kada su svi prisutni odbornici glasali za sve predložene odluke. Zahvalio sam se odbornicima što su shvatili i uvideli važnost svih odluka i što su odgovorno pristupili radu sednice, što je rezultiralo i kratkim trajanjem same sednice. Važno je bilo donošenje prvog rebalansa budžeta, koji je urađen nakon deset meseci, za razliku od nekih drugih opština koje se već odavno imale rebalans. Ovo znači da mi kao opština nismo imali velike obaveze prema drugima, ali ovo je bilo nepohodno zbog Doma zdravlja „Bela Crkva“ kako bi oni izmirili svoje prethodne obaveze i zbog JKP „Belocrkvanski komunalac“ – rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao i važnost donete odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja opštine Bela Crkva za sedmogodišnji period, budući da se radi o strateškom dokumentu na koji će se oslanjati odluke o budžetu, planovi javnih preduzeća i ustanova i koji će predstavljati pravac razvoja naše opštine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*