Otvorena izložba „Rumunska pravoslavna crkva u Grebencu – tri veka postojanja“

Crkva u Grebencu

U sklopu proslave stogodišnjice od rođenja pesnika Vaska Pope (1922-1991), koja je upriličena u njegovom rodnom selu Grebencu, Zavod za zaštitu spomenika Pančevo otvorio je izložbu „Rumunska pravoslavna crkva u Grebencu – tri veka postojanja“.

Autori izložbe su Dragana Ružić, istoričar umetnosti, Nikola Miloševski, istoričar i Mirjana Jugović, konzervator-restaurator.

Prema rečima v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdane Milenkov, tri su razloga uticala su na odluku stručnjaka iz Zavoda da se posvete organizaciji ove izložbe:

„Svakako jedan od najvažnijih razloga za otvaranje izložbe sa ovom tematikom na ovaj jubilej, bio je to što je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Grebencu mesto krštenja slavnog pesnika Vaska Pope, što se jasno može videti u crkvenim knjigama. Naime, Vasko Popa se rodio u Grebencu, gde je i proveo svoje najranije detinjstvo, sve do prvog razreda, kada se sa roditeljima preselio u Vršac. Zatim, pored stogodišnjice rođenja srpskog pesnika, u Grebencu je proslavljen još jedan značajan jubilej. U pitanju je tri veka od izgradnje crkve, jubilej koji je obeležen 2. juna. Pored toga, nedavno su u građevini izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, pod nadzorom pančevačkog Zavoda, čiji su rezultati, pored istorijata i arhitektonsko-umetničke vrednosti ovog nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja, izložbom i prezentovani“ – izjavila je Grozdana Milenkov.

Izložba i prateći program proslave u organizaciji udruženja žena „Grebenački miraz“ i OŠ „Mihail Sadoveanu“ privukli su veliki broj posetilaca, među kojima su i predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i konzul Republike Rumunije u Vršcu Daniel Bala.

Nakon Doma kulture u Grebencu gde se trenutno nalazi izložba, koja je iz poštovanja prema multikulturalnosti koja krasi belocrkvansku opštinu, realizovana na srpskom i rumunskom jeziku, izložba će se preseliti u neku od ustanova kulture Bele Crkve.

Izlozba crkva u Grebencu

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*