U Grebencu obeležano 100 godina od rođenja Vaska Pope (VIDEO)

Vasko Popa godisnjica rodjenja

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja istaknutog pesnika Vaska Pope, u njegovom rodnom mestu – Grebencu održano je književno veče, likovna radionica za decu i dodela nagrada najuspešnijim učenicima na literarnom konkursu koji je bio posvećen velikanu moderne srpske poezije.

„Drago mi je da smo organizovali ovakvo lepu manifestaciju, baš na dan rođenja našeg proslavljenog pesnika Vaska Pope, u njegovom rodnom mestu. U organizaciji je učestvovala osnovna škola u Grebencu, Savet mesne zajednice, udruženje žena, a na prvom mestu su nam bili mališani koji su recitovali njegovu poeziju i svoje radove isnpirisani njegovim stvaralaštvom“ – rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

https://youtu.be/k1XqnIn3plM

Vasko Popa jedan je od najznačanijih pesnika sa prostora bivše Jugoslavije. Rođen je 29. juna 1922. godine u Grebencu kod Bele Crkve, kao Vasile Popa. Po etničkom poreklu je bio Rumun. Jedan je od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika.

Učenici OŠ „Mihail Sadoveanu“ pročitali su njegovu biografiju, recitovali pesme na srpskom, rumunskom i francuskom jeziku.

Konkurs poezije u čast Vaska Pope bio je otvoren na opštinskom nivou, a od pristiglih radova komisija je izabrala najbolja tri rada i nagradila učenike. U školi „Mihail Sadoveanu“ bile su izložene fotografije Vaska Pope i omotnice njegovih izdanja, koje su uradili ilustratori po pesnikovoj zamisli.

Pobednici konkursa Vasko Popa Grebenac

 

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*