PD “Karpati” u akciji pešačenja: zdravi stilovi života i razvijanje eko svesti

PD Karpati akcija Dan pesacenja

Planinarsko društvo „Karpati“ i ove godine organizovalo je pešačku akciju u okviru „Dana pešačenja“. U pitanju je republička akcija Planinarskog saveza Srbije koja je organizovana po peti put, drugog vikenda septembra, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete i nauke kao i Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Ove godine učešće u organizaciji uzelo je 85 planinarskih organizacija, na 84 lokacije širom Srbije, na kojima je učestvovalo oko 12.000 ljudi, a sve u cilju popularizacije planinarenja, pešačenja i drugih aktivnosti u cilju promovisanja zdravih stilova života.

Članovi PD „Karpati“ kao i naši sugrađani koji su se priključili ovoj akciji, pešačili su obalama kanala DTD od mosta do ušća u Dunav kod Stare Palanke i nazad drugom obalom.

Staza dužine oko 11 kilometara vodila je uskom prevlakom koja razdvaja kanal i Dunav, odnosno rezervat prirode „Labudovo okno“, sve do nekadašnjeg ostrva i ostataka utvrđenja iz rimskog i kasnijih perioda, Sapaja. Posebno je interesantno samo ušće kanala i veličanstveni pogled na prostranstvo Dunava, Ramsku tvrđavu na drugoj obali, kao i manastir Bazjaš u Rumuniji.

„Učesnici pešačenja, koji su bili od 7 do 64 godine, prešli su zatim čamcima u Staru Palanku, gde su na kraju šetališta, na takozvanom „špicu“ izveli mini ekološku akciju skupljanja otpada, poput flaša, plastične i druge ambalaže, koju nije samo donela reka, već se tu našla i zbog neodgovornih pojedinaca, a sve u želji da podstaknu razmišljanje o potrebi očuvanja životne sredine i kulturi rukovanja sopstvenim otpadom“ – rekao je Uglješa Kuželka, predsednik PD „Karpati“.

Učesnici akcije sa sakupljenim smećem

Dunav i Stara Palanka jesu jedan od bisera prirode i turizma opštine Bele Crkve, koji zaslužuju svu našu pažnju. U proteklom periodu JKP „Belocrkvanski komunalac“ postavio je nove kontejnere na turističkim lokacijama u Staroj Palanci, tako da mi još jednom apelujemo na sve pecaroše, stanovnike vikend naselja i goste da svoje smeće pokupe i odlože u kontejnere, nedopustivo je da se smeće baca na obalu Dunava ili u samu reku.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*