Počeo Karneval u Beloj Crkvi (VIDEO)

Karneval otvaranje Violeta Simic

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – Belocrkvanski karneval počela je u ponedeljak, 20. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 26. juna.

Pokrovitelji ovogodišnjeg karnevala su Opština Bela Crkva i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Opština Bela Crkva je član Federacije evropskih karnevalskih gradova, tako da se ove godine očekuje i veliki broj gostiju iz drugih gradova – članova Federacije.

Himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Bella Musica“, podizanjem državne zastave, zastave Federacije evropskih karnevalskih gradova i karnevalske zastave, počela je svečanost otvaranja ovogodišnjeg karnevala.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić poželela je svim našim sugrađanima i gostima lepu karnevalsku nedelju i zvanično ostvorila Belocrkvanski karneval.

„Dragi sugrađani, uvaženi gosti, ponosna sam što i ove godine možemo da otvorimo karnevalske svečanosti, praznik radosi i turističku sezonu u Beloj Crkvi. Ponosna sam što ovu sezonu čekamo u mnogo boljim uslovima, tako da će svi naši gosti moći da uživaju u novim turističkim lokalitetima, novim plažama i boljim infrastrukturnim uslovima. Lokalna samouprava, zajedno sa Turističkom organizacijom, Centrom za kulturu i Muzejom u Beloj Crkvi, pripremila je veliki broj dešavanja od kulturno umetničkih, zabavnih do sportsko rekreativnih. Želim svima jedno divno leto, svi su dobrodošli u Belu Crkvu“ – rekla je Violeta Simić.

Karnevalski duh u Beloj Crkvi zaživeo je davne 1828. godine i kako je to zabeležio lokalni hroničar Živan Ištvanić, nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

Krajem 19. i početkom 20. veka, Belocrkvanski karneval je bio jedan od 5 najpoznatijih Karnevala u Evropi. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima, kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

I ove godine pripremljen je bogat kulturno – umetnički program, uz nezaobilaznu internacionalnu karnevalsku povorku u subotu, 25. juna.

U okviru programa nastupile su sekcije KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ – pilići, kadetkinje i juniorke.

Članice Gradskog hora „Bella Musica“ na čelu sa dirigenticom Danijelom Jokanović svojim nastupom na pravi način su oplemenile svečano otvaranje karnevalskih dana.

Dugometražni dokumentarni film „Pod našim prozorima / Pod našima okny“ o belocrkvanskim Česima prikazan je u sali Centra za kulturu „Bela Crkva“.

Film govori o Česima, njihovim komšijama, traženju svog mesta pod suncem, starim pesmama, novim suzama i večitom smehu. Film je snimljen uz pomoć Ministarstva za kulturu Republike Srbije, u produkciji Luks filma, a u režiji Slobodanke Radun i Vladislave Vojnović.

Karneval - film Vladislava Vojnovic

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*