Proslavljeni tenor Nikola David na sceni pred svojim sugrađanima (VIDEO)

Nikola David koncert Bela Crkva 2022
Foto: Željko Šarbanović

Solistički koncert tenora i kantora profesora Nikole Davida, uz klavirsku pratnju prof. Maje Grujić, održan je u velikoj sali Muzeja u Beloj Crkvi.

Za svoje rodno mesto Belu Crkvu ostao je duhovno i emotivno vezan, pa je tako rešio da i ove godine u dane karnevalskih svečanosti pokloni svojim sugrađanima koncert, na čijem repertoaru su se našle odabrane kompozicije.

Rođen je 1969. u Beloj Crkvi, gde završava osnovnu školu. U Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu pohađa teorijski odsek i odsek za solo pevanje u klasi prof. Prizrenke Petković. Studije nastavlja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde takođe stiče dve diplome: pored opšte muzičke pedagogije i na odseku solo pevanja u klasi prof. Biserke Cvejić. Tokom celokupnog školovanja bio je stipendista Fonda Melanije Bugarinović. Još kao student druge godine, u sezoni 1992/93. debituje na operskoj sceni SNP-a u Novom Sadu gde potom ostvaruje uloge lirskog i karakternog faha u operama „Pajaci“, „Ljubavni napitak“, „Karmen“, opereti „Slepi miš“ i dr. Na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu debituje u sezoni 1997/98. ulogom princa Tamina u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, a u jesen 1998. odlazi na specijalističke studije u Majnc na Konzervatorijum „Peter Cornelius“ u klasi prof. Seada Buljubašića. U Nemačkoj postaje stipendista Fonda Ani Ajsler Leman (Anni-Eisler Lehmann).

Međunarodnu opersku karijeru započinje u sezoni 1999/2000. učešćem na renomiranom Festivalu kamerne opere u dvorcu Rajnsberg, te angažmanom u Operi u Ajzenahu. Od sezone 2000. do 2008. godine bio je solista i stalni član operskih kuća u Augzburgu i Desauu, da bi i u mnogim drugim gradovima Nemačke nastupao kao gost, negujući partije lirskog i karakternog tenorskog faha. Ostvario je uloge u operama „Seviljski berberin“, „Evgenije Onjegin“, „Rita“, „Crna orhideja“, opereti „Zemlja smeška“ i mnogim drugim.

Pored angažmana na operskoj sceni učestvuje kao solista u vokalno-instrumentalnim delima Baha, Mendelsona, Honegera, Hajdna, Mocarta, Šuberta, Orfa (oratorijumi, mise, kantate i dr.) Nastupao je s Filharmonijama Minhena, Brandenburga, Luksemburga, Augzburga, Desaua, pod dirigentskim vođstvom Petera Leonarda, Zubina Mehte, Paola Karinjanija i drugih. Sa horom „Hasira“ sarađuje još od samog osnivanja, nastupajući na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji, sa gradskim horom „Bella musica“ iz Bele Crkve postoji jedna uzvišena duhovna i emotivna veza, koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Nikola David i Maja Grujic
Nikola David i Maja Grujic / Foto: Željko Šarbanović

Od 2008. do 2012. pohađao je jevrejske studije na Koledžu „Abraham Geiger“ Univerziteta u Potsdamu, specijalizujući se za izvođenje jevrejske liturgijske muzike. Sticanjem diplome postaje prvi kantor u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, a u to zvanje je promovisan 2013. godine. Trenutno je glavni kantor liberalne jevrejske zajednice „Beth Schalom“ u Minhenu i Štutgartu. Koncertira širom Evrope, a radi i kao docent na predmetu Tehnika glasa i razvoj ličnosti na Univerzitetu u Eslingenu.

Na solističkom koncertu bila su dela starih italijanskih majstora, kao i Šumana, Betovena, Stanislava Biničkog, a kako je ruska emigracija imali značajan udeo u kulturno istorijskom razvitku Bele Crkve, Nikola je izveo i dve ruske pesme.

Izvođenje kompozicije Mayn Shtetele Belz (Moj gradiću Belz) bilo je posebno emotivno, jer, kako Nikola kaže, uvek mu je u mislima rodna Bela Crkva, kuće kojih više nema i dragi ljudi koji nažalost nisu više sa nama.

Belocrkvani su uživali u solističkom koncertu Nikole Davida, a poseta od preko 150 gostiju govori u prilog tome da je Bela Crkva grad sa posebim osećajem za umetnost i kulturu i da je ovaj koncert pun emocija i simbolike vratio nekadašnji sjaj belocrkvanskog građanskog života.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*