Prvi čas češkog jezika održan u Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi

U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi 4. oktobra, na dan češkog jezika, održan je prvi čas kursa izučavanja češkog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Učenike koje žele da uče češki jezik i njihove roditelji pozdravila je direktorka Belocrvanske gimnazije i ekonomske škole Gordana Lekić.

„Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola je jedna od škola od posebnog značaja za češki jezik, ali se u našoj školi češki jezik nije izučavao nikada. U razgovorima sa predstavnicima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine došli smo na ideju da započnemo nastavu tako što ćemo mi na početku samo davati prostor za kurs češkog jezika, a učenici su se na dobrovoljnoj bazi izjašnjavali da li žele ili ne žele da pohađaju češki jezik.“- rekla je Gordana Lekić.

Predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Jaroslav Hoc izrazio je svoje zadovoljstvo što će učenici u Gimnaziji imati priliku da uče češki jezik.

„Zajednica postoji dokle god se govori jezik, to je naš moto. Stariji članovi čeških udruženje su ljudi koji su očuvali našu kulturu. Češki jezik se više ne govori toliki, a ideja nam je da mlade generacije uče češki jezik kako bi sačuvali češku kulturu na ovim prostorima, a i šire. Krenuli smo tim putem da u što više gradova uvedemo učenje češkog jezika sa elementima nacionalne kulture. To smo uradili u opštini Kovin, u Deliblatu imamo dve nove grupe u školi, a sada evo i u Belocrkvanskoj gimnazije i ekonomskoj školi. Nastavićemo u tom pravcu i smatramo da je to veliki uspeh“- istakao je Hoc.

Članica Izvršnog odbora Valentina Simidžija – Hoc, upoznala je učenike sa programom učenja češkog jezika i predstavila predavače.

„Izuzetno nam je drago što smo baš na dan češkog jezika, praznik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine počeli sa učenjem češkog jezika i upoznavanjem sa češkom kulturom u Belocrkvanskoj gimnaziji. Ovo je vid neformalnog obrazovanja, ali ćemo se potruditi da deca steknu što veća znanja, da što bolje nauče češki jezik i poznaju češku kulturu. Predavači su Sanela Đurđević i Davorin Škornjička, škole su zadovoljne njihovim dosadašnjim radom, deca, i mi kao savet. Časovi će biti realizovani na kreativan način i mi ćemo podržati sve njihove aktivnosti“- dodala je Valentina Simidžija – Hoc.

Kao znak dobrodošlice podeljeni su i prigodni pokloni koji će učenicima koristiti u učenju jezika.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*