Radionice o tradicionalnom Maskenbalu kod Čeha u Školi plus

radionice skola plus masopust 1

Nevladina organizacija „Škola plus“ iz Bele Crkve realizovala je stvaralačku radionicu za mališane kao spoj tradicionalnog i modernog na temu „Masopust – tradicionalni maskenbal kod Čeha“.

Radionice u nizu vode učitelj iz Češke Standa Havel i njegova supruga Alena Havlova, koji su pored članova tima iz „Škole plus“ imali značajnu ulogu u prenošenju čeških reči i izraza, koja su deca sa velikim interesovanjem upijala, ponavljala i raspitivala se o prevodu svake reči. Ovim pristupom unapređuje se kulturni život dece i mladih različitih nacionalnosti i kroz češki duh podstiče se međukulturalni dijalog, uzajamno poštovanje i razumevanje.

radionice masopust

„Naučili smo puno zanimljivosti i važnih podataka o očuvanju, prenošenju znanja i o tome kako je i kada 

nastao ovaj običaj kod Čeha. Naučili smo i koje vrste su bile prve maske i kako su izgledale. Projekat doprinosi boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine i njihovog kulturnog identiteta a podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kao i od Pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice“ – rekla je Jasmina Turturea, predsednica NVO „Škola plus“.

Sledeća aktivnost podrazumevala je izradu maski po uzoru na prikazanu prezentaciju. Kroz ovaj program, upoznavanja „Masopusta“ kod Čeha neguje se tradicionalnа kulturа lokalne sredine i čuva autohtona kulturna baština češke manjine. Kroz različite tehnike i metode podstiče se dečje stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu i mlade u kulturi.

radionice skola plus masopust 2

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*