Simić: Uspesi Nevene Jovanović su primer za buduće generacije (VIDEO)

Nevena Jovanovic Violeta Simic

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić u svom kabinetu ugostila je Kapetana prve klase Nevenu Jovanović, pripadnicu Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, jedinu ženu oficira u specijalnim jedinicama, koja je i pobednica 34. Beogradskog maratona.

U srdačnom razgovoru kome je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Darko Stanojev, bilo je reči o Neveninom profesionalnom angažovanju u Vojsci Srbije, ali i o njenim mnogobrojnim sportskim uspesima.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam ugostila Nevenu, tog dana kada je pobedila na maratonu bila je ponos našeg grada. Drago mi je što Nevena ostvaruje uspeh i u Vojsci kao jedina žena oficir u jedinicama specijalne namene i kao sportista, podjenako je uspešna na oba polja. Razgovarale smo o sportu i volela bih, kada Nevena bude mogla da uklopi sa svojim obavezama, da dođe i odradimo jednu mini radionicu sa našim mališanima. Da oni mogu da čuju njenu životnu priču, da vide da se radom i upornošću stiže do vrhunskih rezulatata i da nije bitno odakle je ko – Nevena ruši sve predrasude pred sobom i pravi je primer da poreklo iz malih sredina ne umanjuje šansu za uspehom. Želimo joj još puno uspeha, a ja bih lično bila srećna da Nevena bude prvi žena general Vojske Srbije“ – rekla je Simić.

Nevena Jovanović je u svom rodnom gradu, Beloj Crkvi, završila gimnaziju, a zatim u prvoj generaciji žena upisala Vojnu akademiju 2007. godine, smer pešadije, na kojoj je diplomirala 2011. godine. Prvu dužnost komandira voda obavljala je u Gardi od 2011. do 2013. godine, a od tada do danas je na službi u bataljonu vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Uz profesionalnu vojnu razvijala je i sportsku karijeru. Prilično uspešno takmičila se u atletici, orijentiringu, veslanju (na ergometru i u čamcu), nordijskom skijanju. Za Vojsku Srbije takmiči se od kako je upisala Akademiju, a do sada je osvojila veliki broj različitih medalja. Nevena kaže da su vojska i sport njene dve najveće ljubavi.

„Zahvalila bih se predsednici opštine što me je pozvala, veoma mi je drago što sam u svom rodnom gradu. Nije lako spojiti vojsku i sport, a ja sam to uspela, zahvaljujući, pre svega, svojoj fizičkoj spremosti, što je rezultiralo i mojim uspehom. Trčim u različitim disciplinama, ove godine sam prvak države u planinskom trčanju i uspela sam da pobedim i legendarnu Oliveru Jevtić“ – kaže Nevena.

Olimpijski komitet Ministarstva odbrane i Vojske Srbije 2018. godine proglasio je Nevenu za najboljeg sportistu, a ona kaže da ne zna tačan broj medelja koje je osvojila – jedan deo je kod nje u Beogradu a jedan deo u porodičnoj kući.

„Beogradski maraton je bio teška trka jer se ove godine održao juna meseca, pri letnjim temperaturama. Svaki maratonac zna da nije lako istrčati 42 km i 195 metara u takvim uslovima, ali ja sam od starta krenula kao pobednica, u glavi mi je sve vreme bila ta misao i tako sam i završila na pobedničkom postolju“ – istakla je Nevena.

Vojnu Akademiju je upisala jer joj je omogućila da se profesionalno bavi sportom i da radi jedan izuzetno tešak i zahtevan posao, što je za nju izazov koji je uspešno savladala.

Nevena Jovonović sa omehom na licu ruši sve predrasude pred sobom, ona ne samo da je ponos Bele Crkve nego i Vojske Srbije, jedina žena oficir u specijalnim jedinicama, koja je zlatnim slovima upisana kao pobednica 34. Beogradskog maratona.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*