Stalna postavka Muzeja u Beloj Crkvi bogatija za zvučnu video instalaciju Anice Vučetić (VIDEO)

Na osami Anica Vucetic

Muzej u Beloj Crkvi je ustanova kompleksnog tipa koja baštini predmete vezane za zavičajnu istoriju, pa sve do savremene, moderne umetnosti. U okviru stalne postavke Muzeja izložen je rad beogradske umetnice Anice Vučetić pod nazivom „Na osami“.

Kustos Muzeja u Beloj Crkvi, Igor Vokoun kaže da je Narodna biblioteka u Beloj Crkvi preko projekta, a po konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, za likovnu zbirku muzeja otkupila od autorke jednokanalnu zvučnu video instalaciju „Na osami“.

„Ove godine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama nabavili smo nephodnu tehničku opremu i u dogovoru sa autorkom odabrali smo jednu prostoriju u kojoj je rad izložen. Naša likovna zbirka broji oko tri stotine predmeta, gde su dominatno zastupljeni radovi u tehnici ulje na platnu, slike, crteži na papiru, razni akvareli i skulpture kao često prisutne figuracije. Nabavka rada Anice Vučetić govori o novoj dimenziji umetničke zbirke. Muzej prati promene u društvu i promene u umetničkoj sceni. Opšta ideja je da zbirka prati trendove u savremenoj umetnosti, a ovo je prilika da se posetiocima  u okviru stalne postavke prikaže rad koji je drugačiji od ostatka izloženog materijala“ – istakao je Igor Vokoun, istoričar umetnosti i kustos Muzeja u Beloj Crkvi.

Anica Vučetić je jedna od najrelevantnijih umetnica na sceni koja se niz godina neprekidno bavi video-umetnošću i ambijentalnim instalacijama u kojima otkriva snove, nesvesne i psihološke procese, koji često mnogo toga govore i o spoljašnjem svetu. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je više značajnih stručnih priznanja u oblasti savremene vizuelne umetnosti. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama širom sveta, a njeni radovi se nalaze u zbirkama mnogih institucija u Srbiji i šire.

„Video instalacije i video ambijenti su moje polje interesovanja već 20 godina. Ovaj rad je manjeg formata i on prikazuje jednu kućicu na osami. Ideja rada je da se prikaže pokušaj formiranja jedinstvenog pogleda na objekat posmatranja. Publika će moći da primeti da je slika dekofusirana, da  drhturi, da se preklapaju različiti kadrovi i to prikazuje napor posmatrača da formira celovitu sliku o predmetu svog posmatranja. Na našu percepciju utiču mnogobrojni unutrašnji i spoljašnji faktori, tako da nikada ne možemo imati pouzdanu i jasnu sliku trenutne situacije ili predmeta posmatranja i to je često izvor nesporazume između ljudi, društava i država. Sve to nas uvodi u situaciju da preispitujemo svoja mišljenja, svoja osećenja i  da uvek imamo neki korak unazad pre donošenja zaključka“ – rekla je samostalna likovna umetnica Anica Vučetić.

Rad Anice Vučetić je svojevrsni poziv da se introspekcijom prepoznaju opšte tačke savremenog života. Evidenta je potreba za uspostavljenjem balansa i komunikacije čoveka sa samim sobom, za preispitivanje njegove pozicije u sadašnjosti, potreba za konstatnim razmatranjem smisla i suštine savremene egzistencije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*