Tradicija obeležavanja Sveta tri kralja kod Čeha u Kruščici

Praznik Sveta Tri Kralja

Kulturu negovanja tradicije i starih običaja uspevaju da sačuvaju meštani sela Kruščica, koji sa pažnjom i ljubavlju ove običaje prenose i na svoje najmlađe.

Kulturno nasleđe vojvođanskih Čeha bogato je nizom običaja koji prate Božićne praznike. Praznik Sveta tri kralja slavi se 6. januara i predstavlja kraj božićnog razdoblja „dvanaestodnevnice“. Božić je pravi porodični praznik i u duhovnom smislu Božić je mera vrednosti, mira, sloge, poštovanja doma i moralnih normi.

Obeležavanje Sveta tri kralja predstavlja još jedan neizostavni deo tradicionalnih Božićnih svetkovina. Meštani sela Kruščice u opštini Bela Crkva nastoje da ovaj verski običaj zadrže, a što je posebno interesantno, oni ga prenose svojoj deci.

Sveta tri kralja obeležavaju i završetak božićnih praznika. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u hrišćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje te i pohod trojice mudraca. Sveta tri kralja se spominju kao trojica mudraca koji su sa istoka došli da se poklone Isusu. Na put su krenuli prateći zvezdu repaticu, a nakon što su u Betlehemu pronašli Isusa, darovali su mu tri simbolička dara.

Tri dečaka obučena kao Gašpar, Melkior i Baltazar, odnosno Sveta tri kralja, svake godine obilaze kuće u Kruščici. Na glavama nose krune i ogrnuti su ogrtačima sa velikim okovratnicima. Idu od kuće do kuće, pevaju božićne pesme želeći domaćinima materijalno i duhovno blagostanje. Domaćini im darivaju poklone. Dečaci pevaju prigodnu pesmicu isto kao što su to činili i njihovi vršnjaci pre nekoliko desetina godina.

Obeležavanje Sveta tri kralja je doprinos da se ne zaborave običaji Čeha na ovim prostorima. Nematerijalna kulturna baština je blago neprocenjivog značaja i svaki pokušaj njegovog očuvanja vredan je pažnje.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine promoviše uvažavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Čeha kako bi se prepoznala potreba za njegovim očuvanjem i prenošenjem te podigla svest o pripadnost kolektivnom identitetu, kulturnoj raznolikosti i ljudskoj kreativnosti. Njima se prenose ne samo znanja, nego i vrednosti i ključna obeležja kolektivnog pamćenja. Očuvanje običaja predstavlja izraz identiteta njegovih nosilaca i od izuzetne je važnosti, uzimajući u obzir opasnost od nestajanja ove zajednice na prostoru Srbije, jer se broj pripadnika češke zajednice iz godine u godinu smanjuje.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*