Tri veka Bele Crkve – Otkrivanje biste i svečana akademija (VIDEO)

Sadašnja Bela Crkva, kao kulturni, privredni i politički centar nastala je 1717. godine.

Dana 15. oktobra 1717. godine, po oslobođenju ovih prostora od Turaka, austrijski guverner Banata, Grof Mersi (Klaudije Florimund), doneo je ukaz o osnivanju grada i o početku kolonizacije u prvom redu Nemaca. U narednim godinama grad naseljavaju Srbi iz okolnih mesta, Rumuni, zatim i Mađari, Česi i ostali.

Povodom obeležavanja tri veka postojanja Bele Crkve kao savremenog evropskog grada, predsednik Opštine Darko Bogosavljević i predsednik Skupštine Opštine Marjan Aleksić, svečano su u Gradskom parku otkrili bistu osnivača grada, grofa Mersija, autora poznatog akademskog slikara Nenada Bračića.

Pored velikog broja okupljenih građana, svečanosti su prisustvovali i Ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavsova, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Šandor Egereši i pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Viktorija Bregun-Laza, predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine dr Jože Sivaček, predstavnici Nacionalnih saveta češke i rumunske nacionalne manjine, Jevrejske opštine Pančevo, sveštenici i brojni gosti iz opštine Bela Crkva.

Belocrkvanski glumac Vladan Jakovljević pozvao je sve prisutne u šetnju kroz park, što je bila idealna prilika i za svojevrsnu šetnju kroz tri veka istorije našeg grada. U muzičkom paviljonu u parku bila je postavljena izložba „300 godina kroz reči i slike“ koju su priredili Gordana Milovanović i Milan Belobabić iz Istorijskog arhiva Bela Crkva.

Nakon toga je u Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi održana i svečana akademija. Sve prisutne pozdravio je predsednik Opštine Darko Bogosavljević. O istorijatu Bele Crkve govorili su učenici ove Gimnazije, ali i Srđan Božović, viši kustos-istoričar Pančevačkog muzeja. Svečanu akademiju upotpunio je i nastup gradskog hora Bella Musica.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*