U Beloj Crkvi obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Dobrovoljni davaoci Bela Crkva 2022

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bela Crkva na prigodan način obeležila je 14. jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Prisutne je na početku pozdravila predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, koja je izrazila veliku zahvalnost našim dobrovoljnim davaocima krvi i poželela im sve najbolje u daljem životu i radu.

U pozdravnom govoru, sekretar Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić podsetio je davaoce krvi, da je Svetska zdravstvena organizacija još u maju 2005. godine usvojila Rezoluciju, kojom se 14. jun određuje kao Svetski dan dobrovojnih davalaca krvi. Inače, ovaj datum je odabran u čast nobelovca dr Karla Landštajnera, koji je razvio sistem klasifikacije krvnih grupa, a koji je rođen 14. juna 1868. godine.

Kao i prethodnih godina podeljena su priznanja za peto, deseto, dvadeseto, 35. i 50. davanje krvi. Ove godine je ta priznanja zaslužilo ukupno 54 naših davalaca.

„I ovom prilikom, sa ponosom želim da obavestim naše građane da je Bela Crkva opština koja na području Južnog Banata ima najveći procenat davanja krvi u odnosu na broj stanovnika. Svake godine kod nas se prikupi između 420 i 450 jedinica krvi. Ja se još jednom zahvaljujem svim našim dobrovoljnim davaocima krvi i podsećam one, koji zbog raznih obaveza nisu mogli da dođu na proslavu, da svoja više nego zaslužena priznanja mogu podići u prostorijama Crvenog krsta Bela Crkva“ – rekao je sekretar Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić

Posle podele priznanja nastavljeno je druženje u veoma prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*