Umetnice Helena Doležalova i Tereza Stamenković otkrile svoja traganja kroz predele Bele Crkve (VIDEO)

Tereza Stamenkovic i Helena Dolezalova

Izložba crteža pod nazivom „Prochazeni“ Helene Doležalove i Tereze Stamenković svečano je otvorena u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi.

Otvaranju su prisustvovali Ambasador Republike Češke u Beogradu Tomaš Kuhta i predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

„Ova izložba pokazuje prijateljstvo Ambasade i Bele Crkve, jedna od umetnica je supruga našeg konzula i ona veoma često dolazi ovde jer je stekla prijatelje među našim sunarodnicima. Izložba je proistekla iz tog prijateljstva sa drugom umetnicom Terezom, a na delima se vidi povezanost sa Belom Crkvom, Kruščicom i Češkim Selom“ – naglasio je Ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić rekla je izložba prikazuje predele opštine Bela Crkva i promišljanja dveju umetnica tokom njihovog druženja.

„Drago mi je da su se dve umetnice našle u Beloj Crkvi i da su ova dela nastala u njihovim šetnjama i druženju tokom ispijanja kafe. Dela su vrlo zanimljiva, divna je inspiracija i ono što je najbitnije – ova izložba je još jedan dokaz našeg suživota i povezanosti. Zahvalila bih se i Ambasadi Republike Češke u Beogradu na podršci i moram da kažem da je češka nacionalna zajednica veoma aktivna u našoj opštini i da organizuje veliki broj različitih manifestacija“ – istakla je Violeta Simić.

Direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi Igor Vokoun rekao je da izložba u prostoru čitaonice stvara jedan specifičan ambijent zajedno sa svim knjižnim fondom koji se tu nalazi.

„Umetnicama se dopala ideja da se njihova dela nalaze baš u prostoru gde se čitaju knjige i na taj način izgrađuje se jedna specifična toplina između dela koja su izložena i samih čitalaca i kulture čitanja. Na radovima su zabeleženi topusi ambijenta koji okružuje Belu Crkvu. Njih povezuje činjenica da govore češki jezik i da obe imaju deo istorijskog sećanja na svoje pretke“ – dodao je Vokoun.

Sam naziv izložbe „Prochazeni“ (u prevodu „Traganja“) označava iskustveni prolazak kroz neku situaciju.

„Volela bih da vam kažem nešto o svojim slikama. Izloženo pet grupa crteža. Prvu grupu čine fotografije na kojima je intervenisano crtanjem, a predstavljaju komade drveta koje smo Tereza i ja pronašle dok smo šetali kraj Nere. Oni sami po sebi podsećaju na prikaze životinja i na taj način su i docrtani. Drugu grupu čine crteži tušem, koji predstavljaju okolinu Kruščice i Bele Crkve, prizore iz naših šetnji. U trećoj grupi su uspomene na kafu koju sam pila ovde u Beloj Crkvi i okolini, to su predstave slika koje sam videla u šoljici kafe. Jedan od tih radova, koji podseća na čoveka u šetnji, gospodin Vokoun je odabrao za plakat ove izložbe. Sledeću grupu čine radovi nalik radovima iz prve grupe crteža, koji potiču iz perioda kada mi je Tereza predložila da zajedno stvaramo u prirodi. Ja sam to rado prihvatila, ali, pošto nisam odmah mogla doći u Belu Crkvu, onda sam, za početak, stvarala na osnovu fotografija. U poslednjoj grupi predstavljeni su predmeti koje smo Tereza i ja pronašle u okolini Kruščice. To su mali predmeti koje ja inače skupljam, pa su i oni osvanuli na ovoj izložbi“ – rekla je Helena Doležalova.

Tereza Stamenković kaže da ova izložba prikazuje predele koji su sačuvali vreme, istoriju i sećanje na njeno poreklo.

„Sve je počelo od izložbe „Mesta koje me pamte“, a Helena je, videvši katalog, poželela da zajedno slikamo u prirodi. Bela Crkva je predivan zavičaj i mnogi bi nam na tome pozavideli. Zajedno smo posetile neka od mojih omiljenih mesta, a to su mesta koja me vezuje za moje češke poreklo, za priču o mojim precima, kako su ovde došli i zasnovali svoje porodice. To je priča svakog od nas, svi mi želimo da znamo gde su nam koreni i odakle je sve poteklo“ – naglašava Tereza Stamenković.

Izložba je za posetioce otvorena narednih mesec dana u prostoru čitaonice Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*