Završen projekat „Proširenje Agriko mreže u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva“

Pijaca Oravica

Drugi po redu „Sajam tradicionalnih proizvoda iz Banata“, održan je subotu, 11. decembra, u okviru projekta „Proširenje Agriko mreže u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva“ na novoizgrađenoj pijaci u Oravici.

Ovo je poslednja aktivnost u okviru projekta koji je započeo još 2017. godine. Sajam je posetila predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, kako bi se partnerskoj opštini iz Rumunije zahvalila na uspešnoj realizaciji i saradnji na projektu.

Nova poljoprivredno-prehrambena pijaca iz Oravice ima izgrađenu površinu od 1.597 kvadratnih metara u prizemlju i obuhvata sedam različitih površina za prodaju (meso, riba, voće, povrće, mlečni proizvodi, pčelinji proizvodi, drugi proizvodi) sa ukupno 274 mesta, terasu, stočnu pijacu, parking mesta i zelenu površinu.

Pijaca u Oravici

Ovaj rumunsko-srpski prekogranični projekat, sufinansiran od strane Evropske unije preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koji su zajednički realizovale opštine Oravica i Bela Crkva, ponudio je partnerima mogućnost izgradnje dve poljoprivredno-prehrambene pijace, poboljšavajući pristup potrošača hrani kao i uslove prodaje, pomažući lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Novoizgrađena tržišta obezbeđuju fizičku infrastrukturu potrebnu za prekograničnu mrežu AgriКO, profesionalnu mrežu koja olakšava razmenu informacija između proizvođača i farmera u prekograničnom području, pružajući podršku u proizvodnji i prodaji lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*