Drvoredi platana i lipe – jedan od simbola Bele Crkve

Stogodišnji platani koji krase aleje i drvorede Bele Crkve, gostima uvek ostaju u sećanju, a meštani se tim gordim divovima bezgranično ponose.

Međutim, decenijskom nedovoljnom brigom, platanima je skraćen životni vek i počinju predstavljati problem po kuće građane. Potrebno je u gradu očuvane platane i stare lipe zaštititi, a za ostale početi sa što hitnijom sanitarnom sečom i sadnjom odgovarajućeg dugovečnog drveća. Takođe, potrebno je izmestiti električne vodove ispod zemlje ili postaviti samonoseće snopove, kako bi se izbeglo orezivanje, a takođe i obnoviti nekadašnje gradske aleje koje su nekada uništene.

Osim vizuelne lepote, drvoredi su nekada činili nemerljivu korist u vetrozaštiti (kako u samom gradu tako i kraj magistralnih, atarskih puteva i pruge), ali nedovoljno konrtrolisanom sečom, drvoredi su gotovo nestali. Potrebno je formiranje vanšumskog zelenila uz kanale, saobraćajnice, u okviru poljoprivrednog zemljišta, oko radnih zona, farmi, komunalnih i drugih objekata, radi poboljšanja mikroklimatskih uslova i povećanja ukupne šumovitosti.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*