Najveća zbirka drvenih skulptura u ovom delu Evrope nalazi se u Jasenovu (FOTO)

U neposrednoj blizini sela Jasenovo protiče reka Karaš koja izvire u Rumuniji i koja je, iako teče kroz ravničarske predele, vrlo brza i specifična. Svojim prirodnim tokom i slapovima koji su ovde nastali (pretpostavlja se da je za potrebe rada mlina u Jasenovu prokopan kanal od korita Karaša do samog mlina, a da je „vodopad“ u stvari deo jedne strane tog kanala – bedema sa kojeg se voda iz kanala preliva u stari tok Karaša) predstavlja nestvaran i vrlo specifičan prizor. Upravo taj predeo oko reke Karaš i plaža Gat je velikim entuzijazmom pojedinaca pretvorena u lepo uređen ambijent koji pruža pravi odmor i opuštanje.

Zahvaljujući umetničkoj koloniji na plaži Gat nastao je najveći park skulptura od drveta na otvorenom prostoru u ovom delu Evrope.

Vajarska kolonija u Jasenovu postala je internacionalna manifestacija sa preko 100 realizovanih skulptura respektabilnih umetnika iz različitih zemalja. U okviru kolonije, iz godinu u godinu nastaju radovi različitih likovnih izraza i senzibiliteta, visokog umetničkog kvaliteta.

Svedočanstva o vezi umetnika i prelepog ambijenta plaže Gat i slapova reke Karaš, nalaze se u parku skulptura, nastalom iz ove višegodišnje razmene energija.

U parku skulptura je do sada postavljeno preko 50 dela, a iz godine u godinu taj broj raste. Specifičnost ovog park-muzeja na otvorenom, koji je dostupan tokom cele godine svim posetiocima plaže „Gat“ na reci Karaš, je u tome što broji najveći broj skulptura u drvetu na otvorenom, ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope. Selektor kolonije, profesor Slobodan Savić je i čuveni restaurator, tako da su skulpture, bez obzira na vremenske prilike, u dobrom stanju.

Srpko Savić, osnivač i organizator Kolonije, kao i Jovana Petković iz organizacionog odbora, zadovoljani su kvalitetom radova nastalih tokom 14 godina održavanja kolonije i nadaju se da će ona, kao i Park skulptura, pomoći u boljem pozicioniranju Jasenova i Bele Crkve, na domaćoj, pa i na svetskoj kulturnoj mapi.

Sve je počelo pre 15 godina sa idejom da se izgradi Muzički paviljon na ovom prostoru, a stvorena je najveća zbirka drvenih skulptura u Srbiji. Organizatori kažu da Muzički paviljon još uvek nisu napravili, ali od njega ne odustaju…

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*