Otvorena izložba „Ikone banatske eparhije“ u zgradi Konkordije u Vršcu

ikone banatske eparhije izlozba

Izložba „Ikone banatske eparhije“ otvorena je u zgradi Konkordija Gradskog muzeja Vršac.

Izložbu je otvorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, istakavši da ikone nisu tek predmeti kulta ili samo umetnička dela.

„To potvrđuju čudotvorne ikone koje projavljuju samu Silu Nebesku i dokazuju da su svetitelji zaista živi i da čuda mogu činiti. Primer za to su i ikona Presvete Bogorodice Dostojno Jest u Mesiću ili ikona Bogorodice Bezdinske. Pomenimo ovde i najstariji hrišćanski hram do sada potkriven, onaj u Židovaru, koji bez ikakve sumnje morao imati i najstarije ikone. Ikone su se gradile i u mirnim i u skrbnim vremenima i delile sudbinu sa plemenitim Banaćanima. Njihovom blagorodnom usudu pridonela je , pri svemu i mudrost rukovoditelja Banatske Eparhije Episkopa, blaženopočivšeg Gospodina Hrizostoma Stolića. Dobro je znano da je njegovim zalaganjem iz čitave Eparhije ikone sakupljen lep broj starih ikona i u dvor Vršački donesen, a zatim otposlat u Maticu Srpsku radi pregleda i popisa“ – rekao je Dušan Milovanović.

Milovanović se zahvalio svima na trudu da se nasleđe predaka dostojno predstavi kao podsetnik mlađim naraštajima na to kakvi su nam preci bili i kako im se mi možemo i trebamo upodobiti.

„Izložba će biti otvorena u naredna dva meseca tako da ce Vršcani i svi oni koji dođu u naš lepi grad moći da pored stalne postavke „Paje Jovanovića“, pogledaju i ovu riznicu duhovnosti i umetnosti od sto trinaest ikona“ – istakla je članica Gradskog veća Nataša Maljković Čonić.

Episkop banatski Gospodin Nikanor blagosiljao je otvaranje izložbe, u okviru koje je predstavljeno 113 ikona u vlasništvu Srpske Pravoslavne Eparhije banatske, iz perioda XVIII do XX veka.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*