Otvorena izložba Marka Lađušića u Muzeju u Beloj Crkvi (VIDEO)

Marko Ladjusic izlozba Bela Crkva

Izložba slika „Šuma, bara, livada“ Marka Lađušića otvorena je u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi.

Zahvaljujući vajarskoj koloniji u Jasenovu umetnik je svoju inspiraciju našao i u ambijentu plaže Gat u neposrednoj blizini reke Karaš, kao i u razmeni energije između umetnika i prirode.

„Kada sam video radove, u Jasenovu deo procesa nastanka, a u Beogradu 2020. godinu kada je ovaj ciklus izlagan, imao sam utisak da slika posmatrača uvuče u sebe. Stvara se utisak da se sama kompozicija izgrađuje i širi sa kontinuiranom, a isprekidanom linijom. Ta linija se proširuje i obavija oko posmatrača. Energija kojom delo zrači nekada je značajnije od egzaktnosti, šta je prikazano. Pokušavajući da se protumači da li je pejzaž ili apstrakcija, da li je rešetkasta ili horizontalana kompozicija, zaplićemo se u teoriju, a često zaboravljamo osećaj koje samo delo stvara. To je bio moj povod da insistiram na izložbi i na otkupu slike „U vodi“ – rekao je Igor Vokoun, direktor Muzeja u Beloj Crkvi.

Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Izlagao je na 17 samostalnih i preko 90 grupnih izložbi širom Evrope. Njegova dela su deo stalnih postavki u javnim prostorima, kao i umetničkim kolekcijama. Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža.

Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Lađušić je deo pobedničkog tima nacionalne selekcije Srbije na Trijenalu umetnosti u Milanu (Italija) 2022. godine. Trenutno realizuje samostalnu izložbu u „Galeriji Drina“ (Beograd) i „Aria Art Gallery“ u Firenci.

Marko Lađušić je više puta bio na Vajarskoj koloniji u Jasenovu, a 2019. godine i sam je bio učesnik kolonije koja je iznedrila preko 100 skulptura respektabilnih umetnika iz zemalje i inostranstva.

„Čovek treba uvek da da najbolji deo sebe i umetnost kao takva ima samo taj smisao. Zašto Bela Crkva i zašto sve ovo? Meni je ovde bilo lepo i ja volim da ispitujem nove sredine, da se suočavam sa ljudima. Cilj mi je i da moji studenti imaju etiku prema svom prostoru, svojoj zemlji i prema nečemu što je njih definisalo. Ja sam posebnu lepotu doživeo u Jasenovu baš zbog jednostavnosti. Iz tog razloga, izložba u Muzeju u Beloj Crkvi ima smisla. Ona je vrlo moja, ovo sam ja i moje iskustvo deteta mi je kasnije ponudilo inspiracije, koje sam kasnije učenjem usavršavao. Ne može umetnik biti neko ko samo uči. Važno je osećanje, ono što vi prepoznate kao vama važno u životu. Bez te odluke, ostajete večito neki reproduktivac. Zato čovek treba da otkrije svoju prirodu, ma kakva ona bila i da ljudi rade ono što je lično njima važno“ – rekao je Lađušić.

„Ciklus slika Marka Lađušića pod nazivom „Šuma bara livada“ predstavlja seriju radova nastalih posredstvom meditativnih procesa posmatranja pojava u prirodi, ali sa ciljem definisanja pojedinačnih segmenata okruženja u kome se umetnik nalazi, na njemu jedinstven način“ – napisao je u katalogu koji prati izložbu istoričar umetnosti Igor Vokoun.

Izložba je posetioce otvorena do 16. septembra.

 

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*