Pokloni za đake koji pohađaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture (VIDEO)

Poklon ceski jezik

Povodom početka školske godine, Nacionalni savet češke nacionalne manjine poklonio je rančeve i školski pribora kako prvacima, tako i ostaloj deci koja izučavaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture u našim školama.

Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i članica odbora za obrazovanje učiteljica Jasmina Turturea uručile su poklone prvacima u OŠ „Dositej Obradović“ Bela Crkva, uz zahvalnost njihovim roditeljima što shvataju značaj očuvanja češkog jezika, kulture i tradicije u našoj lokalnoj zajednici.

„Izborni predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava se u školama u Srbiji, a Nacionalni savet češke nacionalne manjine mnogo toga je uradilo na razvoju jezičke kulture, književnosti i izdavaštva. Izražavanje, čuvanje, negovanje, razvijanje, prenošenje i javno ispoljavanje nacionalne i etničke, kulturne, verske i jezičke posebnosti kao dela tradicije građana, nacionalnih manjina i njihovih pripadnika je njihovo neotuđivo, individualno i kolektivno pravo. Češka zajednica to pravo primenjuje u praksi na najbolji mogući način, u interesu svih članova češke zajednice“ – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava se u četiri osnovne škole, a ukupan broj đaka koji pohađaju ovaj izborni predmet je oko 200.

Rančeve i školski pribor dobili su i učenici u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Beloj Crkvi, OŠ „Sava Munćan“ u Kruščici i OŠ „Miša Stojković“ u Gaju.

Donacija rančeva i školskog pribora samo je jedna od aktivnosti Nacionalnog savet češke nacionalne manjine na unapređivanju dostupnosti i kvaliteta obrazovnih sadržaja

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*