Prelep običaj „kumačanje“ ponovo u Vračev Gaju

Udruženje žena „Dan i noć“ iz Vračev Gaja uz podršku lokalne samouprave opštine Bela Crkva oživelo je stari običaj „kumačanje“ ili „drugaričenje“ u ovom selu.

Deca su glavni učesnici ovog običaja, a tradicionalna se obeležava na Mali Uskrs ili Pobusani ponedeljak. U Vračev Gaju običaj je obeležen juče u popodnevnim  časovima kod bunara –česme, jer tradicija nalaže da se deca sa roditeljima okupe ili u blizini reke, potoka, bunara ili u centru sela.

Vredne članice udruženja žena „Dan i noć“ pripremile su venčiće od vrbe, a sam običaj se odvijao tako što neko od starijih drži venčić, dok se deca tri puta poljube kroz njega, a nakon svakog poljupca okrenu se tri puta oko sebe. Nakon toga kroz venac razmene šarena jaja.

Kaže se da ovako sklopljena drugarstva ostaju za ceo život. Još je jedna simbolika ovog rituala, naime stvara se neraskidiva veza sa prirodom od koje čovek zapravo i zavisi.

Ovom običaju u Vračev Gaju prisustvovala je i predsednica opštine Bela Crkva, Violeta Simić koja je naglasila značaj udruženja žena na selu upravo iz razloga oživljavanja i negovanja narodne tradicije i pomalo zaboravljenih običaja.

Veliki broj mališana uz lepo druženje počastili su se slatkim i slanim đakonijama koje su pripremile članice udruženja „Dan i noć“ i dobili su razne slatkiše, kako već sam običaj nalaže.

Udruženje žena „Jasenovčanke“ organizovale su obeležavanje ovog običaja na plaži Gat u priobalju Karaša.

Prema pisanju etnologa iz Požarevca Danice Đokić ovaj običaj je prvi  je zabeležio i opisao Vuk Stefanović Karadžić, u svom Rječniku iz 1818. godine, pod nazivom „družičalo“. Nakon, skoro, 200 godina od ovog zapisa, tradicija se još uvek održala u selima požarevačkog i banatskog Podunavlja.

 

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*