RAZGOVOR S POVODOM – Miloš Stojanović, koordinator za romska pitanja opštine Bela Crkva (VIDEO)

Milos Stojanovic

Miloš Stojanović imenovan je za novog koordinatora za romska pitanja opštine Bela Crkva novembra meseca prošle godine.

Miloš je punih 20 godina bio korisnik usluga Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“, a nakon završene srednje škole u Beloj Crkvi, odlazi na studije ekonomije u Beogradu, uz pomoć projekata socijalne inkluzije namenjenog deci bez roditeljskog staranja pod nazivom „Generacija budućnosti“, uz podršku Narodne Skupštine Republike Srbije i „Vojvođanske banke“. Pre dve godine diplomirao je, a danas ovaj dvadesetšestogodišnjak sa svoje pozicije daje pun doprinos romskoj zajednici, sa željom da što više dece bude uključeno u sistem obrazovanja i sve društvene tokove u lokalnoj sredini.

Miloša u Beloj Crkvi poznaju kao pozitivnog, vrednog i nasmejanog mladića koji je učestvovao u brojnim manifestacijama, bavio se društveno korisnim radom. Kao srednjoškolac obilazio je naše starije sugrađane i odnosio im obroke koji su se pripremali u Domu. Kaže da mu je ovo pomoglo da vidi kako izgleda život iza kapije Doma, a svojim primerom je dokazao da su nekada najviše spremni da pomognu oni kojima je praktično pomoć i najpotrebnija.

„Kao dete bez roditeljskog staranja, od najranijeg detinjstva shvatio sam koliko je obrazovanje važno za svakog pojedinca, a posebno za pripradnike romske nacionalne zajednice. U postizanju svjih ciljeva imao sam puno podršku svojih drugova, vaspitača i svih zaposlenih u Domu „Vera Radivojević“, a kasnije, uz savete i posvećenost profesora Tehničke škole „Sava Munćan“, izabrao sam fakultet i danas sam diplomirani ekonomista“ – kaže Miloš.

Odmah nakon imenovanja na mesto koordinatora za romska pitanja posvetio se obrazovanju dece i mladih u opštini Bela Crkva.

„Uspeli smo da obezbedimo 47 stipendija Vlade AP Vojvodine za pripadanike romske nacionalne zajednice, od toga 44 srednjoškolske i 3 fakultetske stipendije, a koliko imam informaciju ovo je najveći broj stipendista do sada. Zahvalio bih se Vladi AP Vojvodine i lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva na čelu sa predsednicom opštine Violetom Simić na dobroj saradnji i ukazanom poverenju“ – istakao je Stojanović.

Uspostavljena je dobra saradnja i sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine kao i sa udruženjima Roma.

„Imao sam nekoliko online sastanka sa više romskih udruženja, na kojima smo mapirali romska naselja i razgovarali o upisu dece u prvi razred. Cilj nam je da decu usmerimo u sistem obrazovanja, da steknu svoja zvanja, uz pomoć kojih će naći posao i obezbediti sebi egzistenciju“ – dodao je Stojanović.

Kancelarija za romske pitanja opštine Bela Crkva nalazi su u Glavnoj ulici na broju 62, a Miloš ističe da je otvoren za svaki vid saradnje, u cilju inkluzije pripadnika romske zajednice i bolje budućnosti upravo u Beloj Crkvi, za koju kaže da je njegov rodni grad i srce njegovog srca.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*