Svetski dan hleba obeležan u OŠ “Đorđe Maletić” u Jasenovu

Učenici Osnovne škole “Đorđe Maletić” u Jasenovu obeležili su Svetski dan hleba, a učenici područnog odeljenja u Dupljaji povodom Svetskog dana hrana putrudili su se da sami pripreme uskusne poslastice koje su želili.  

Nastavnica Danijela Dragan i veroučitelj Stefan Radulović održali su korelativni čas srpskog jezika i verske nastave gde su učenike upoznali sa osnovnim namirnicama i koji je put potreban da određena namirnica stigne do trpeze.

“Ukazali smo na to kolika je važnost hleba i kakvi sve hlebovi postoje. Tu smo im predstavili neke od hlebova koje koristimo u našoj srpskoj narodnoj tradiciji, kao što su npr. česnica, povijača, mladenčići itd. Pored toga smo ih upoznali i sa obrednim hlebovima koje pravoslavna crkva upotrebljava na bogosluženjima. Tu smo im predstavili prosfore, petohlebnicu i slavske kolače. Objasnili smo im način njihove pripreme, a takođe i simboliku svakog elementa. Кada se i kako konzumiraju i zbog čega. Čitavo predavanje bilo je fokusirano po najviše na hleb u svakom smislu. Кoliko je potrebno truda da se dođe do hleba i koliko je potrebno blagodariti kada ga imamo. Jer mnogi ljudi širom sveta u kojima je velika suša i nestašica vode nemaju ni taj hleb koji mi neretko bacamo. Zato budimo odgovorni prema hlebu (hrani) jer u ratara su crne ruke kao što kaže naša poslovica.” – rekao je veroučitelj Stefan Radulović.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*